Så här räknar bankerna på bolånens marginaler och vinster

Detektor har fått alla fyra storbankerna Swedbank, SEB, Handelsbanken och Nordea att räkna på sina marginaler. Vad gör de egentligen för vinst på bolånen?

Marginalerna är skillnaden på den listade boräntan ut till kund minus bankens faktiska upplåningskostnader. I denna marginal ryms sedan kostnader som personal, administration, uppskattade kreditförluster och deras vinster. Tre av bankerna räknar ut den faktiska vinstmarginalen.

 
Swedbanks bruttomarginal på bolån är 1 procentenhet.

Deras nettomarginal är 0,35 procent eller trettiofem hundradelar. Swedbank tjänar alltså 3 500 kronor på ett miljonlån.   Utöver det består 0,13 procent av kapitalkostnader det vill säga aktieägarna avkastning, alltså 1 300 kronor på ett miljonlån går också till aktieägarna. 
Swedbanks vinst före skatt 2011 var 15 423 miljarder kronor. Bolånen stod för 15 procent av vinsten: cirka 2,4 miljarder kronor  (0,35 x 700 miljarder, sista kvartalet 2011 på tremånadersstocken)

 

Handelsbankens bruttomarginal på bolån är 0,82 procent 

Deras nettomarginal  är 0.37 procent. Handelsbanken tjänar alltså 3 700 kronor på en ett miljonlån. Handelsbankens vinst före skatt 2011 var 16 536 miljarder kronor. 
Bolånen stod för 22 procent av vinsten cirka 3,6 miljarder kronor
(0,37x 751 miljarder hela bolånestocken)


SEB:s Bruttomarginal på bolån är 0,68 procent 

Deras nettomarginal är 0,30 procent i vinst före skatt.  SEB tjänar 3 000 kronor på ett miljonlån. SEB:s vinst före skatt var 15 345 miljarder kronor under 2011. Bolånen stod för cirka 5 procent av vinsten: knappt 800 miljoner kronor 
(0,30 x tremånaders bolånestocken)

 

Nordeas bruttomarginal på bolån är 0,60 procent 

Nordea vill inte redovisa sin nettomarginal med hänvisningen:
”En sådan siffra kan vi inte ge exakt. Exempelvis är det praktiskt svårt att härröra exakt vilka kostnader för olika delar av verksamheten som skall och inte skall räknas in. Vi har valt att presentera denna marginal då vi tycker den bäst belyser skillnaden mellan upplåningskostnad och faktiskt lånekostnad för kunden.”
Nordeas vinst före skatt 31 451 miljarder kronor på hela koncernen. Bolånen (reservation för Sverige) stod för 4 procent av koncernens vinst; cirka 1,2 miljarder

 

Totalt gjorde de fyra storbankerna drygt 79 miljarder i vinst före skatt under 2011. Enligt Detektors beräkningar baserat på bankernas underlag med reservation för att bankerna ibland räknar in aktieutdelningen som en vinst och ibland som en kostnad.
Gjorde Swedbank, SEB, Handelsbanken och Nordea en vinst på bolånen på cirka 8 miljarder kronor förra året – 10 procent av den totala vinsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista