Camilla Carlsson från Säffle är bara tre kilo från sin målvikt. ”Visst var jag rädd för en operation, men idag är jag glad att jag vågade göra den”, säger hon. Foto: Elma Pasalic.
Porträtt: Camilla i Säffle

Med lätta steg mot målvikten

Camilla Carlsson: ”Jag hittade ingen annan utväg”
14 min

En gastrisk bypass-operation är en relativt ny, men effektiv behandlingsmetod mot övervikt. I Värmland får man i dag vänta nio månader på en operation som utförs på Torsby sjukhus. Sedan BMI-gränsen sänktes från 40 till 35 har fler människor fått möjlighet att få hjälp med sin fetma. En av de är Camilla Carlsson från Säffle. I dag, sex månader efter operationen är Camilla glad över att hon vågade ta beslutet att lägga sig under kniven och förändra sitt liv.

Camilla Carlsson har jojo-bantat till och från i 18 år. Tankar på vikt och kaloriintag har präglat hela hennes vuxna liv, men sedan oktober förra året är maten inte längre något skuldbelagt.

– Jag är glad att jag vågade göra en magoperation. Nu äter jag normalstora portioner och jag känner mig mycket rörligare. Att sätta på sig strumpor på morgonen är inte längre ett problem, berättar hon.

Det började som det ofta gör för många kvinnor. Extrakilon smög sig på och blev allt svårare att göra sig av med. För Camillas del visade vågen trettio kilos övervikt innan hon tog beslutet att lägga sig under kniven. I dag, sex månader efter en magförminskningsoperation är hon tre kilo från sin målvikt och enligt BMI-måttet är hon normalviktig.

– Syftet med operationen har varit att slippa tänka på mat och vad jag stoppar i mig jämt. Och jag hade ju redan provat allt, alla dieter och bantningsmetoder. Så därför fanns det inga alternativ till operation för mig, säger Camilla.

Gastrisk bypass utförs oftast med titthålskirurgi och väntetiden på en operation är i dag nio månader i Värmland. Läkaren kopplar bort den större delen av magsäcken vilket ger ett minskat näringsintag. Tunntarmen kopplas också till den delen av magsäcken strax nedanför matstrupen, och det i sin tur gör att maten snabbare flyttas ner till tunntarmen.

Camilla börjar lära sig leva med sin nya kropp och livsstil. Hon äter små portioner ofta och lagar mycket mat hemma. Hon rör sig också lättare, inte minst tack vare att hon fick fysisk aktivitet utskriven på recept.

– När jag är ute och går känner jag att jag sträcker på mig lite extra. Men än har jag inte riktigt synkat kroppen med hjärnan, så jag förstår inte att jag är smalare än tidigare. När man bantar är man med i viktnedgången på ett annat sätt, nu har kilon rasat över en natt, berättar Camilla.

Många operationer mot fetma i Värmland

Kirurg Stephan Axer gör en gastrisk bypass-operation med hjälp av titthålsteknik på sjukhuset i Torsby. Foto: Jenni Jansson/Sveriges Radio.

5 snabba till Camilla

  • Staden eller landet? - Staden
  • Film eller bok? - Bok
  • Kaffe eller te? - Te
  • Bil eller kollektivt? - Bil
  • Hemma eller borta? - Hemma
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".