1 av 2
Anna-Lisa Johansson i Arvika. Foto: Elma Pasalic.
2 av 2
Anna-Lisa Johansson, 89 år, trivs bland underkläder och sedan 1968 driver hon butiken Nanna Olssons efterträdare i centrala Arvika. . Foto: Elma Pasalic
Porträtt: Anna-Lisa i Arvika

Anna-Lisa lever för jobbet

Anna-Lisa Johansson: "Jag måste ha något att göra"
13 min

Att gå i pension vid 65-års åldern är en svindlande tanke, nästan lite tokig. I alla fall om man ska tro Anna-Lisa Johansson som fortfarande jobbar heltid i sin affär mitt i centrala Arvika. Och i sommar, då fyller hon 90 år.

– Jobb, jobb, jobb. Allt har alltid handlat om jobb. Det har varit så roligt. Jag har alltid sett fram emot att få gå till jobbet, berättar Anna-Lisa.

Redan som 16-åring började hon sälja kläder. Hon är född i Karlstad, men när hennes far hastigt gick bort tvingades familjen flytta till Arvika och alla sex syskonen fick hjälpas åt med försörjningen. Sen har arbetstimmarna bara rullat på, nästan av sig själva och många gånger alldeles för fort, menar Anna-Lisa.

– Åren har gått så fort och så har jag varit dum och blivit ensam. Mycket har jag gjort i mitt liv, men gifta mig har jag aldrig vågat. Och nu kan jag ångra det, när det är alldeles tomt runt mig, berättar hon.

Allt fler äldre väljer att jobba efter 65 år i Sverige, men få av dem är som Anna-Lisa. Och trots 89 år fyllda känner hon sig inte särskilt gammal. I dag bor hon ensam i en lägenhet i närheten av butiken där hon säljer damunderkläder. Några barn hann hon aldrig med och alla hennes syskon är sen länge döda. De få släktingar som finns kvar bor i Malmö och dit åker Anna-Lisa så fort möjlighet finns. Arbetslivet beskriver hon som fyllt av utmaningar, både nu och då. Pensionen är ännu inte att tänka på.

– Nej, jag skulle inte trivas med det. Jag kan inte bara sitta på en stol hela dagarna. Sen förstår jag att jag måste avyttra någon gång, men jag får allt hålla på ett tag till. I alla fall över 90 år, säger hon.

5 snabba till Anna-Lisa

  • Staden eller landet? - Staden
  • Bok eller film? - Film
  • Kaffe eller te? - Kaffe
  • Hemma eller borta? - Borta
  • Bil eller kollektivtrafik? - Kollektivt
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".