Leif Hoffmann, överläkare i kirurgi på Torsby sjukhus. Foto: Jenni Jansson/Sveriges Radio.

Operationer mot fetma ökar

6:44 min

Operationer mot fetma, så kallade gastrisk bypass, där man förminskar magsäcken, har ökat kraftigt de senaste åren i Värmland. På sjukhuset i Torsby gjorde man 257 operationer förra året och behovet ser inte ut att minska framöver.

På operationsbordet ligger en man i 50-årsåldern, han är sövd och operationen har just börjat. I rummet finns sex personer, alla i ljusgröna kläder, mössor och munskydd. Kirurgen, Stephan Axer, gör en titthålsoperation. Instrumenten förs in via små öppningar på magen och med hjälp av en kamera ser han på en skärm vad som händer inne i kroppen.

Förenklat kan man säga att operationen går ut på att större delen av magsäcken kopplas bort, så att maten bara leds igenom en liten ficka vidare till tunntarmen. Den nya, förminskade magsäcken rymmer då inte mer än cirka 20 milliliter.

Vi värmlänningar väger mer än den genomsnittlige svensken. 38 procent av Värmlands befolkning är överviktiga, det är tre procentenheter mer än rikssnittet, enligt statistik från Statens folkhälsoinstitut. Andelen överviktiga har ökat de senaste åren liksom operationerna där man förminskar magsäcken, och Värmland är på tredje plats bland länen för de här operationerna i förhållande till folkmängd.

Camilla Carlsson är 45 år och bor i Säffle med sambo och tre barn. I oktober förra året genomgick hon en gastrisk bypass-operation för att gå ner i vikt.

– Problemet är inte att gå ner i vikt, problemet är att hålla vikten. Det blir att man jojobantar och för varje gång går man upp mer. Jag hittade ingen annan väg att göra det på. Jag tänkte att jag får göra det här för att få slut på jojobantningen, säger hon.

Väntetiden för att göra en gastrisk bypas-operation är 9 månader i Värmland. För att få en remiss krävs det att patienten har ett bmi över 35. Det innebär att en person som är 1,80 lång ska väga upp mot 115 kg.

För att få bli opererad ska patienten ska inte ha klarat att gå ner i vikt på annat sätt och får inte heller ha några svåra psykiska sjukdomar.

Men en operation är långt ifrån en enkel metod för att gå ner i vikt. De första veckorna efter operationen kan patienten bara äta flytande föda. Efter ungefär en månad går det att börja äta vanlig mat, men bara små portioner. För att må bra och för att inte den lilla magsäcken ska töjas ut måste patienterna vänja sig vid att äta lite men ofta, resten av livet. Camilla Carlsson känner när kroppen säger ifrån.

– Jag behöver inte hjärnmässigt tänka för sätter jag i mig en muffins till exempel då mår jag illa efteråt. För mycket sött, det går inte.

Innan operationen hade Camilla Carlsson 30 kilos övervikt. När vi träffar henne, ett halvår efter operationen är hon normalviktig och bara 3 kilo från sin målvikt. Hon är nöjd med operationen men att kroppen har förändrats så mycket på kort tid har varit svårt att hänga med i mentalt.

– Jag har inte synkat hjärnan med kroppen än riktigt, att jag är mycket smalare än vad jag var. När man bantade, då kämpade man, då var man med i viktnedgången. Den här viktnedgången har liksom bara kommit på mig på nåt märkligt vis. Men jag förstår det mer nu än vad jag gjorde i början, säger hon.

Att bli av med sin fetma kan betyda mycket för hälsan. Fetmaoperationer har i en stor svensk studie, SOS, Swedish obese subjects, där 2000 opererade patienter ingår, kopplats till minskad risk för både hjärtinfarkt, stroke och cancer.

Om man räknar med alla vårdkostnader som en operation innebär kostar en gastrisk bypass upp mot 120 000 kronor. Men det är ett ingrepp kan löna sig samhällsekonomiskt.

– Efter fem år så kostar en opererad patient cirka hälften av det som en icke opererad kostar. Ser man på samhällsekonomin och minskat behov av sjukskrivning, minskat behov av mediciner, höftoperationer och knäledsoperationer så har samhället egentligen inte råd att låta bli att operera de överviktiga, säger Leif Hoffmann, överläkare i kirurgi på Torsby sjukhus.

Enligt Leif Hoffmann är operation den metod som på längre sikt visat sig vara den mest effektiva behandlingen för att få bukt med fetma. Med hjälp av vanlig bantning kan många i och för sig gå ner i vikt lika mycket som efter en operation, men det stora problemet brukar istället vara att lyckas hålla den vikten under en längre tid.

– Så långt som vi har sett hittills är det bara operation som lyckas hålla vikten nere.

Vad vet man om hur patienterna kan påverkas på lång sikt utav magoperationen, till exempel när de blir gamla?

– Tyvärr är det så att den här typen av operationer har inte funnits i någon större volym i mer än 20 år. Så de riktiga långtidseffekterna vet man väldigt lite om, säger Leif Hoffmann.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista