Kirurg Stephan Axer gör en gastrisk bypass-operation med hjälp av titthålsteknik på sjukhuset i Torsby. Foto: Jenni Jansson/Sveriges Radio.
Gastrisk bypass

"Patienter behöver utredas mer"

4:33 min

Värmland är på tredje plats i landet bland de län som gör flest gastrisk bypass-operationer i förhållande till folkmängd, alltså operationer där man förminskar magsäcken för att gå ner i vikt. På sjukhuset i Torsby tycker man att det är en bra metod, men patienterna skulle behöva utredas mer innan man opererar.

– Tyvärr ser vi då och då efter en operation att vi kanske opererat en kandidat som just vid operationstillfället kanske inte var en lämplig operationskandidat. Det finns tyvärr och så patienter som inte tar till sig hela den information som vi ger och de är förstås besvikna efteråt därför att de hade förväntat sig mycket mer än vad det i slutänden blev, säger Stephan Axer, överläkare i kirurgi på Torsby sjukhus.

Ifjol gjorde 257 värmlänningar en gastrisk bypass-operation på sjukhuset i Torsby. En operation som oftast leder till kraftig viktminskning. Den förminskade magsäcken är så liten att den till en början inte rymmer mer än cirka 20 milliliter, ungefär vad som får plats i en rågad matsked. Efteråt går det bara att äta mycket små portioner i taget för att inte må dåligt.

Det är något som Camilla Carlsson från Säffle märker tydligt. Hon fick sin magsäck opererad i höstas.

– Kroppen säger ifrån. Jag behöver inte hjärnmässigt tänka för sätter jag i mig en muffins till exempel då mår jag illa efteråt. För mycket sött, det går inte. Jag är aldrig så där hungrig som jag var förut. Kroppen säger att jag är hungrig, men inte magen.

Statistiskt sett är operation den metod som på lång sikt visat sig mest effektiv mot fetma. Men för att resultatet ska bli bra krävs det att patienterna klarar att ändra sin livsstil. Därför är utredningen innan operation viktig.

– I nuläget baseras utredningen framförallt på vad patienten berättar för oss. Har de försökt att banta själv och hur pass framgångsrika var de? Vi ber om journalkopior om vi får reda på att patienterna har haft kontakt med psykiatrin. Vad vi önskar oss är att patienterna skulle få en mycket omfattande utredning inför operation, det vill säga en psykologisk utredning för att kolla om patienterna till exempel har ADHD, aspberger eller autism. Dessutom behöver vi en mycket noggrann dietistutredning för att identifiera patienter som har ätstörningar, till exempel hetsätstörningar. Förändringar med ätbeteende det är mycket viktigt också efter operation. Man måste kunna ändra sitt ätmönster, säger Stephan Axer.

Värmland ligger på tredje plats bland de län som gör flest fetmaoperationer i förhållande till folkmängden.

– Det har framförallt att göra med att vi har mycket goda operativa resurser. Vi ligger förmodligen i kapp med det operativa behovet. Å andra sidan får man säga att vi har tyvärr inga andra åtgärder att erbjuda än bara en operation, säger Stephan Axer.

Patienter kan få remiss till exempelvis friskvården eller dietist för att få råd om att gå ned i vikt, men den verksamheten är mer riktad till personer som har en lättare övervikt. Idag finns det inget särskilt behandlingsprogram för personer med fetma i Värmland, som ett alternativ till operation.

– Vi hoppas att landstinget kommer att prioritera den här gruppen så att vi kan utveckla en omfattande obesitasverksamhet med inte bara operation som en behandlingsmöjlighet. Då kan vi ta hand om ännu fler patienter. Behovet finns. Det finns patienter som inte vill ha en operation men som vill få hjälp på annat sätt, säger Stephan Axer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista