1 av 2
Distriktsläkare Lisa Sprengel älskar Värmland, men hoppas i framtiden kunna jobba för Läkare utan gränser. Foto: Elma Pasalic.
2 av 2
Foto: Elma Pasalic.
Porträtt: Lisa i Värmlands Nysäter

"Värmländska patienter söker inte vård i onödan"

"Distriktsläkare är ett superbra jobb"
16 min

Distriktsläkaren Lisa Sprengel kommer från Tyskland men jobbar sen 2004 på den lilla vårdcentralen i Värmlands Nysäter. Hon bytte storstadspulsen mot den värmländska skogen och det som från början var tänkt som en paus i en stressig vardag blev nya drömmar om framtiden. 

– Första gången jag kom hit blev jag inte jättebegeistrad. Det regnade hela tiden, det var kallt och jag satt fast i skogen. Men sen kom sommaren och det var så vackert och jag blev kär i landet, säger Lisa Sprengel.

Lisa är 39 år gammal. Tillsammans med sin man Frank och parets två barn bor hon i en liten stuga i Långserud. Lisa jobbade som gynekolog i Tyskland men är sedan 2004 bygdens enda distriktsläkare. Hon är stationerad på vårdcentralen i Värmlands Nysäter där hon möter både bebisar men också riktiga veteraner.

– Jobbet som distriktsläkare är superbra. Jag gör allt och vår lilla vårdcentral är en mötesplats i byn. Jag trivs jättebra här, berättar Lisa.

Lisas man Frank älskar att fiska. Så när Lisa, på grund av en allvarlig allergi, blev tvungen att sluta jobba som gynekolog åkte paret till Sverige på semester. Frank för att spendera tid på sjön, och Lisa för att komma på en ny livsplan.

– Det var en jobbig tid för mig. Jag var så arg över att jag inte kunde fortsätta utvecklas inom gynekologin och att jag inte längre fick göra det jag helst av allt ville, berättar Lisa.

Veckorna i Värmland blev månader och efter ett tag började hon återigen känna sug efter att få arbeta som läkare. Via en vän fick hon kontakt med en läkare i Säffle och efter en anställningsintervju började hon vikariera på vårdcentralen i Nysäter.

– I början var det lite svårt att hänga med i hur allt funkar här och höra allt patienterna säger mellan meningarna, men det har gått bra. Jag har fått mycket hjälp av mina kollegor och patienterna har haft stort tålamod med mig, säger Lisa.

Någon kurs i svenska har hon inte gått. Hon gick sin specialistutbildning här i Sverige är och är idag specialist i allmänmedicin. Sedan två år tillbaka jobbar hon heltid som distriktsläkare.

– Vi har köpt en liten skogsgård och nu bygger vi hus, så vi blir nog kvar i Värmland. Men visst kan jag sakna Tyskland, inte minst när jag måste äta svensk korv. Den tycker jag inte är så jättegod, berättar Lisa.

5 snabba med Lisa

  • Staden eller landet? - Landet
  • Kaffe eller te? - Te
  • Bok eller film? - Bok
  • Hemma eller borta? - Hemma
  • Bil eller kollektivt? - Bil
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".