Konstgräst, beachvolleyboll och flera soldäck. Det blir en del av lärarstudenternas utbildningsmiljö i Sundsvall. Foto: Lotte Nord
1 av 4
Konstgräst, beachvolleyboll och flera soldäck. Det blir en del av lärarstudenternas utbildningsmiljö i Sundsvall. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio
Sundsvalls kommuns Urban Simander visar nya lokaler i Mittuniversitetet för Mattias Westman och Bajram Idic.
2 av 4
Sundsvalls kommuns Urban Simander visar nya lokaler i Mittuniversitetet för Mattias Westman och Bajram Idic. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio
Här var det förr bilparkering. Nu har Grönbergshuset från 1898 fått en ansiktslyftning.
3 av 4
Här var det förr bilparkering. Nu har Grönbergshuset från 1898 fått en ansiktslyftning. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio
Mellan Grönborg och nya lärarutbildningen finns sittplatser i signalgult.
4 av 4
Mellan Grönborg och nya lärarutbildningen (Åkanten) finns sittplatser i signalgult. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio

Nya Mittuniversitetet krattar manegen för sina studenter

Det byggs, putsas, kaklas och fixas för fullt på Mittuniversitetet i Sundsvall. Sprillans nya lokaler för lärarutbildningen och administrationen invigs nästa vecka - ska man hinna?

Det är söder om det som hittills varit Mittuniversitetet i Sundsvall som det byggts om och till. Framför allt för att lärarutbildningen ska få plats när Miun snart lämnar Härnösand.

Sundsvalls kommun med det helägda kommunala fastighetsbolaget Skifus förvaltare Urban Simander är påtagligt nöjd över investeringen. Här har plöjts ner 320 miljoner kronor och det har skapats runt 13.000 kvadratmeter. Stora utmaningar har det särskilt varit i den del där fastigheten Grönborg från 1898 huserat.

- Väggarna har lutat och allt har fått lyftas men det blir bra, säger Urban Simander.

Vi kliver in på de övre våningarna där det ska bli ett kreativt centrum med mindre eller större arbetsplatser som små företagare kan hyra för en billig peng.

Att Sundsvalls kommun hyr ut små arbetsplatser med viss service som skrivare, wifi och möteslokaler - är det rätt mot andra aktörer som är i samma bransch?

- Skifu har i direktiven att vi ska erbjuda lokaler och främja näringslivet.

Är det inte otillbörlig konkurrens? Kommunen har ju inte längre solarier eller gymanläggningar?

- Nej, vi konkurrerar med våra hyror precis som andra privata aktörer, säger Urban Simander.

Billigaste arbetsplatsen kostar 2.000 kronor i månaden för en företagare att hyra och det här tror Marie Rydberg som besöker Mittuniversitetet är en bra sak.

- Jag har en kompis som letar lokal och det som finns på marknaden är tre gånger så dyrt. Det verkar kanon det kommunen har gjort här när man samarbetar med universitet och näringsliv, säger hon.

Invigning blir det redan nästa vecka, den första september, men samtliga lokaler blir helt klara till årsskiftet.

Det kanske mest spektakulära är den nybyggda delen för lärarutbildningen. Där har innergården konstgräs, en beachvolleybollplan och flera soldäck i trä. Det ska visst vara lustfyllt att lära.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".