Simmaren Stefan Nystrand blir utfrågad av dopingkontrollanten Pyttan Asplund. Foto: Therese Bergstedt / Sveriges Radio

Jakten på fuskarna

På fredag är det återigen dags att tända den olympiska elden. Den här gången sker det på en arena i Stratford i nordöstra London, där tusentals atleter från världens alla hörn kommer tåga in under den maffiga invigningen. Men frågan är hur många av de idrottare som ska tävla i årets sommar-OS som kommer göra det med otillåtna substanser i kroppen? Är det till och med några som kommer ställa upp med manipulerade gener i kroppen? Det är några frågor vi kommer ta upp i vetenskapsredaktionens sommarserie ”Sportlabbet”.

I dagens program signerat Therese Bergstedt, möter vi idrottsledaren och medicinprofessorn Arne Ljungqvist, som i 40 år kämpat för en ren idrott på lika villkor. Vi hälsar också på i dopinglaboratoriet i Huddinge, där tekniken ständigt utvecklas i jakten på fuskarna. Men vi börjar vid simbassängen i Eriksdalsbadet i Stockholm - där OS-löftet Stefan Nystrand ska få oväntat besök.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista