Vetenskapsradions reporter Lars Broström med Ewy Palm efter joggingintervjun. Ewys man Ulf tog bilden. Foto: Sveriges Radio

Född till att springa

Två grenar kommer tillhöra de absoluta höjdpunkterna under årets sommar-OS i London: 100-metersfinalerna i friidrott - liksom marathonloppen. För löpning har en särskild status i vår kultur- och det kan ha sin orsak hundratusentals år tillbaka i tiden. 

Det finns nämligen evolutionsforskare som menar att det var den moderna människans förmåga att kunna springa - som gjorde att det blev vi, Homo Sapiens, som överlevde av den tidens människoapor - och konkurrerade ut neandertalarna.

Människan är helt enkelt född att springa, och det är vår reporter Lars Broström också - som tittat närmare på hur löpning och evolution hänger ihop, liksom varför så många springer. Till sin hjälp har han ingen mindre än löparlegenden Ewy Palm. Även evolutionsforskaren Lars Werdelin och idrottsvetaren Karin Book hörs i programmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista