Anne Andersson, lagledare i Umeå. Foto: Torbjörn Bergström / SR

Idrottsskador - att hålla ända fram till medalj

På fredag invigs OS - och tusentals atleter kommer pressa sina kroppar till max under de kommande veckorna. Skadeläget i den svenska truppen kommer bevakas lika hårt som börsindexet. Hur får man kroppen att hålla för alla enorma påfrestningar en elitkarriär innebär - så att den bär ända fram till en OS-medalj? Det är frågan vi ställer oss i dagens program signerat vår reporter i Umeå, Torbjörn Bergström. 

Elitidrott är idag ett heltidsyrke för allt fler. För många börjar satsningen och jakten mot toppen redan i unga år. Regeringen har under flera år satsat hundratals miljoner på att stötta barn- och ungdomsidrott. Parallellt med den satsningen har drygt 200 miljoner kronor öronmärkts för en flerårig satsning för att få fram fler elitidrottare som kan försvara Sveriges färger på de internationella arenorna.

Samtidigt som samhället satsar stora resurser på idrotten så har det medicinska stödet hamnat på efterkälken. Barn och ungdomar som lockas med i idrottssatsningarna riskerar att slås ut av skador redan i unga år på grund av att kunskaperna om träningsmetoder och överbelastningsskador är för dåliga bland de hundratusentals ideellt arbetande tränarna och ledarna som hela folkrörelseidrotten bygger sin existens på. Den varningen kommer från forskare och idrottsmedicinare som redan nu anser sig se tecken på att de storslagna elitsatsningarna börjar skörda sina offer.

I programmet av Torbjörn Bergström möter vi Anne Andersson, lagledare för ett flicklag i Umeå, Ella Johansson i Gimonäs, Umeå IF:s flicklag, Per Liljeholm, överläkare och ortopedläkare i Umeå, Emma Berglund, lagkapten för Umeå IK,  Viktoria Tegenfeldt, friidrottare.  Peter Svensson, instruktör på riksinnebandygymnasiet i Umeå och Yelverton Tegner, professor i hälsovetenskap i Luleå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista