1 av 2
Amanda Glans. Foto: Teo Leff
2 av 2
Martin Ezpeleta. Foto: Privat

Susanne Björkman-stipendiet

Jag Ringer Dig Ibland
54 min

Stipendiet instiftades för att stödja det personliga berättandet i radiodokumentärens form – något Susanne Björkman ägnat sig åt i mer än tre decennier.

Genom sitt unika arbetssätt har hon visat vad tid, tålamod och nyfikenhet betyder i sökandet efter det som ligger strax under ytan, men som ännu inte låter sig formuleras i ord. Hon har också utbildat många radiostudenter och blev för tio år sedan landets första professor i radioproduktion.

Stipendiet instiftades 2010 och är på 35 000 kronor.

Juryn består av Mustafa Can, journalist författare, Susanne Osten, regissör, Aziza Dhaouadi, dokumentärjournalist, Louise Welander, chef samhällsredaktionen samt Susanne Björkman, nestor inom dokumentärjournalisken.


 

Tidigare vinnare

2011: Martin Ezpeleta "Terrorbomberna i Köpenhamn"

En dokumentär som startar med två bomber som sprängs i Köpenhamn 1985 och vecklas ut i en historia om passion, hämnd och försoning. Sändes i P3 Dokumentär.
 

Juryns motivering:

För levande ögonblicksbilder som ger lyssnaren känslan av ett starkt nu. För en berättarteknik som gör det lätt att följa med och svårt att sluta lyssna. För konsten att föra processen ytterligare ett steg framåt och därigenom synliggöra något nytt. 


2010: Amanda Glans ”Jag ringer dig ibland”

En dokumentär om Amandas mormor som överlevde förintelsen. I dokumentären vänder Amanda mikrofonen mot mormor, sin mamma och sig själv och söker svaret på frågan om hur de svåra upplevelserna förts vidare i familjen. Sändes i P1 Dokumentär.

Juryns motivering:

För hennes lågmälda och samtidigt intensiva berättande. För modet att dröja vid till synes enkla frågor som efterhand djupnar allt mer. För ett programskapande som bärs fram av en stark personlig röst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".