Makode Linde, Lo Kauppi, Arkan Asaad och Beate Grimsrud
Premiär för fyra kortdokumentärer

"Ljud och musik is the shit"

För Makode Linde är det glasklart varför han har valt att göra en egen personlig dokumentär. Tillsammans med Lo Kauppi, skådespelare och regissör, författaren och Beate Grimsrud och konstnären Arkan Asaad, debuterar han med en serie personliga ögonblicksbilder. Fri entré

Makode Linde är konstnär, DJ och musiker, född 1981 och bosatt i Berlin och Stockholm. Han blev känd för en större allmänhet i våras, då han hade utformat en tårta föreställande en svart kvinna, som visades på Moderna Muséet i Stockholm. Då kulturministern skar i tårtan, närmare bestämt i kvinnans underliv, skrek konstnären. Makode Linde ville med detta visa på ett rasistiskt samhälle, men debatten gick het om hans uppsåt. I sin konst speglar Makode ofta sina identiteter som homosexuell och som en person med utländsk bakgrund.

– Ljud och musik is the shit, nåt jag tycker alla borde hålla på med. Det funkar bra i terapeutiskt syfte och är intuitivt, till skillnad från den idébaserade konst som jag annars håller på med. 

Lo Kauppi
 är skådespelare och dramatiker, född 1970 i Stockholm. Lo fick sitt genombrott med den självbiografiska teaterföreställningen ”Bergsprängardottern som exploderade”. I Sveriges Radio har hon bl a hörts i ”Klittradio” i P3, som hon skapade tillsammans med författaren Maria Sveland. Just nu medverkar Lo i uppsättningen ”Den goda människan i Sezuan”, på Dramaten. Hon skriver också på filmmanuset ”Kuken”.

– I radiomediet finns en direkthet som är fantastisk, säger Lo Kauppi. Det går att snabbt nå kärnan, vara modig och politisk. Man kan skapa närhet och gå på djupet utan att hänga ut någons ansikte.

Arkan Asaad
 är född 1980, i kurdiska delen av Irak. Han kom till Sverige som treåring och växte upp i Eskilstuna. Arkan har ett förflutet som väktare och är flerfaldig svensk mästare i taekwondo. 2011 debuterade han som författare med romanen ”Stjärnlösa nätter”. Boken är en självbiografisk berättelse om kollisionen mellan en far och en son, mellan västerlandets tro på individualitet och mellanösterns starka familjetradition. 

– Det finns inget som är så effektivt i skapande som tystnaden, säger Arkan Asaad. Och den kan man fånga i radion. Om en enda person fäller en tår och känner att det knyter sig i magen av min dokumentär, då är jag nöjd!

Beate Grimsrud är född 1964 och uppvuxen i Norge. Hon är författare, dramatiker och regissör och debuterade 1989 med ”Det finns gränser för vad jag inte förstår”. Sen dess har hon skrivit flertalet uppmärksammade och prisbelönta böcker. Den senaste, ”En dåre fri”, handlar om Eli som lever med flera olika röster i sig, fick stort genomslag och är en poetisk, dramatisk och gripande skildring av Eli, som är en ovanlig, oväntad människa. 

– Jag, som jobbar så mycket med andras ord, ser fram emot att fånga andras, säger Beate Grimsrud. Mottot med programmet jag ska göra är ”det finns gränser för vad jag inte förstår”. Men egentligen är det nog mottot för allt mitt skapande. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".