De nominerade (från övre vänstra hörnet): Emil Öslund, Anton Berg, Matilda Uusijärvi Ek och Manuel Cubas. Foto: Sveriges Radio.
De nominerade (från övre vänstra hörnet): Emil Öslund, Anton Berg, Matilda Uusijärvi Ek och Manuel Cubas. Foto: Sveriges Radio.

En av dom får Susanne Björkman- stipendiet 2014

Matilda Uusijärvi Ek, Anton Berg, Emil Östlund och Manuel Cubas. Alla är de nominerade till Susane Björkman-stipendiet – en av dem kommer att ta emot 35 000 kronor under dokumentärkvällen på Kägelbanan den 27 november. 
     Syftet med priset är att uppmuntra dokumentärberättare att gå sin egen väg och utveckla sitt personliga uttryck.

Juryns motiveringar

 
Renskötaren som la av – Emil Östlund, P1 Dokumentär 
"För en inträngande skildring av en renskötarfamiljs livsvillkor. För en berättelse som skickligt gestaltar konflikten mellan att följa i släktens fotspår eller våga bryta upp och gå sin egen väg. För ett återhållet berättande och en vacker ljudbild". 

Rosengårdskravallerna 2008 – Matilda Uusijärvi Ek, P3 Dokumentär
"För konsten att berätta en komplicerad historia utan att någonsin tappa fokus. För anslag och tonträff som drar in lyssnaren i handlingen direkt. För personliga intervjuer som i kombination med tydliga texter driver berättelsen framåt. För ögonblicksbilder som skapar en stark närvaro". 

Jag finns här  Manuel Cubas, P4 Dokumentär
"För det personliga tilltalet. För den enkelhet med vilken svåra frågor om identitet och ursprung gestaltas. För mötet mellan far och dotter och för det spännande byte av berättarperspektiv som sker. För konsten att beröra och skapa närvaro med små medel".

Nazisträttegångarna i Göteborg – Anton Berg, P3 Dokumentär
"För en laddad beskrivning av vågen av attentat från högerextrema på 80-talet. För den viktiga påminnelse det innebär om glömda samband mellan Nordiska Rikspartiet och unga nynazister. Och för den skickligt genomförda intervjun med Vera Oredsson, frontfigur inom NRP". 

I år har juryn bestått av följande personer: Per Wirtén, författare och frilansskribent; Emma Janke, journalist och dokumentärberättare; Stina Gardell, dokumentärfilmsproducent; Louise Welander, chef för Samhälle Drama på Sveriges Radio samt Susanne Björkman, dokumentärberättare och tidigare professor i radioproduktion.

Hela programmet för dokumentärkvällen på Kägelbanan den 27 november hittar du här!

Här nedan kan du lyssna på programmen!

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".