Clara Tesch

Söndag 29 oktober

Programledare: Clara Tesch

Våldet drabbar åter Kongo-Kinshasa. På söndag hålls presidentval i ett av Afrikas största och mest våldsdrabbade länder. Kommer mörkret att lätta?

Hiroshima i den nya bombens skugga. Hiroshima ligger mindre än 100 mil från den plats där Nordkorea provsprängde sitt kärnvapen. Reportage från den stad på jorden som har störst erfarenhet av atombombens fasor.

Att tolka Nordkorea. Hur vet man vad som pågår i världens mest slutna land? Vi har träffat erfarna journalister i regionen, bl a utrikeschefen på världens största dagstidning - japanska Yomiura Shimbun.

Äntligen kulturpolitik! För första gången på länge, pågår en livlig kulturpolitisk debatt i Sverige. Ulrika Knutson om en oväntad konsekvens av ministerturbulensen.

Vem vill bota snuvan? Åtta av tio går till jobbet, trots att de är förkylda, visade en undersökning i veckan. Men varför vill så få bota oss på riktigt från snuvan - finns det ens någon seriös förkylningsforskning? GMV går på jakt bland virus och pappersnäsdukar.

Musikprofilen av Bengt Lindroth.

Panelen om aktieinnehav och skuggbudgetar. Johan Hakelius, Aftonbladet, Per Wirtén, Arena, och Heidi Avellan, Sydsvenskan, diskuterar.

Systemskifte i bostadspolitiken. Med byte av regering har Sverige också fått en ny bostadspolitik - fler kommer på sikt att äga sitt boende och det som är kvar av kommunala bostadsbolag blir främst till för socialt svaga grupper. I Stockholm står hyresgäster åter på kö för att köpa sina lägenheter i attraktiva områden. 

Public Service med veckans politiska satir.

Flykten från Bagdad. Kommer Irak att vara helt avkristnat om ett par decennier? Cecilia Uddén möter kristna irakiska flyktingar i Syrien. 

Saddam döms.  Den närmaste tiden väntas den första domen mot Saddam Hussein, efter drygt ett års rättegång präglad av ständiga avbrott och våldsdåd mot juristerna. Vem har vunnit mest hittills på den kaotiska processen, och vad kan hända när domen väl faller?

Hagamannens skugga över Umeå. Intervju med Terese Cristiansson, författare till kommande bok om jakten på Hagamannen.

Ludvig Rasmusson om fritänkande rökare.

Producent: Nina Benner.
nina.benner@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".