Söndag 28 januari

Programledare: Olle Hägg

Dink och paragraf 301
Mordet på den armenisk-turkiske publicisten Hrant Dink väckte enorm uppmärksamhet i Turkiet. Hundratusen människor följde hans begravning i veckan som blev till en manifestation för försoning och ett avståndstagande till pragraf 301 - den som gör att antiturkiska åsikter kan bli åtalbara. Reaktionerna har varit tydliga och kanske kan mordet på Dink leda till en öppning och att paragraf 301 försvinner.

Mord i brytningstid
Vilken betydelse har mord på obekväma journalister och publicister i länder som lever i en brytningstid? Inte bara Turkiet har drabbats utan även länder som Ryssland och Nederländerna. Är morden det yttersta ett tecknet på en debatt som spårat ur?

Alla vill vi vara arbetare
Begreppet arbetare har blivit allt viktigare i det politiska samtalet. De nya moderaterna försöker lägga beslag på denna klassiska socialdemokratiska symbol - arbetaren. Men Mona Sahlin vill ta upp kampen om vilket som är det verkliga arbetarpartiet. Om varför begreppet arbetare är så politiskt viktigt.

Godmorgon, Världen undrar...
Finns det människor med extrema luktsinnen? Apropå huvudpersonen i Patrick Süskinds roman ”Parfymen”.

Viktiga personer på film
En alldeles särskild filmgrenre är den om porträtt på viktiga personer. Just nu är det rätt med mäktiga ledare; The Queen om drottning Elisabeth och The last King of Scotland om Ugandas Idi Amin, är två aktuella exempel. En filmspaning signerad Göran Everdahl.

Krönikör Svante Weyler.

Panelen med Lotta Gröning, Aftonbladet, Susanna Popova, kolumnist Svenska Dagbladet och Johan Hammarqvist, Norra Skåne, debatterar veckans politiska spörsmål.

Vad hände med dem sedan?
Efter valet förlorade omkring 200 politiska tjänstemän sina arbeten. En politisk elit. Vad gör de idag? Godmorgon, Världen! har kartlagt deras nya liv.

Satirgänget Public Service serverar sin version av veckans viktigaste händelser.

Autistiska tankar
Iris Johansson växte upp med autism. Nu har hon skrivit boken En annorlunda barndom, om sin far som uppmuntrade henne att kommunicera med omvärlden och om hur hon försökte överge sin autistiska värld. Ett samtal om autism inifrån.

Minority Report
Inför det kommande amerikanska presidentvalet vill alla vara med. Även personer som normalt sätt inte passar i normen - vit anglosaxisk protestant - är med; latinos, färgade och kvinnor göra anspråk på landets viktigaste ämbete. Att de ställer upp är ett intressant trendbrott, även om det kanske inte håller hela vägen fram.

Kosovo och alla de andra halvländerna
Kosovos vidare öden och äventyr blir kända nästa vecka då FN-medlaren Martti Ahtisaaris förslag om provinsens framtid publiceras. Men Kosovo är inte den enda region som lever under oklara legala omständigheter. Här finns också områden som den turkiska delen av Cypern, Nagorno-Karabach i Kaukasus och Somaliland på Afrikas Horn. Har de blivit fler och hur ska de hanteras?

Kåsör Pamela Jaskowiak

Producent Richard Myrenberg