Söndag 18 februari

programledare: Mari Forssblad

Terrorns efterspel. Rättegången efter terroristattentatet i Spanien för tre år sedan har inletts i veckan. Frågetecken kring bevisläget och formerna för rättegången. Reportage från Madrid.

Piskor, morötter och lite olja. De senaste veckorna har det skett diplomatiska genombrott i två av världens svåraste konflikter. Nordkorea avbryter sitt kärnvapenprogram och palestinierna får en samlingsregering. Hur ser framgångsrik diplomati ut i dagens värld?

Var är statsministern? Varför syns och hörs han så lite? Inrikespolitisk kommentar av Margit Silberstein om statsministerns låga profil.

Kaos contra ordning – förvaringstrender i vardagen. Spaning av Gabriella Ahlström.

Rysk vår. Ryssland är aktivt igen och har fått nytt självförtroende och verkar ha nya ambitioner som oroar en del grannar. Reportage från Moskva.

Krönika av Svante Weyler.

Panelen svarar på veckans viktigaste inrikespolitiska frågor. Medverkar gör PJ Anders Linder, SvD, Barbro Hedvall, DN och Helle Klein, Aftonbladet.

Miljöns svarta lista. Vilka är de största miljöproblemen idag och vilka är de största framsteg som gjorts? Vi har intervjuat miljökunniga och gjort en topplista grundad på deras svar. 

Satir med Public Service. 

Presidents day. På måndag infaller Presidents day i USA, men nuvarande President Bush har inte mycket att fira. Han får allt svårare med opinionen och med trovärdigheten. Många anser att han inte är kompetent för sin uppgift. Men amerikansk statsvetarprofessor ger en motbild. 
 

Musik och profit. En del artister – John Mellancamp - säljer sina populära låtar till storföretag att använda i reklamen. Andra – Tom Waits - avskyr själva tanken och processar om det behövs. Betraktelse av Stefan Wermelin.

Gym för mogna hjärnor..  En ny trend i USA är att hjälpa äldre att hålla hjärnan igång med hjälp av datorprogram och särskild kost.  Reportage från Providence i Rhode Island.   

..och för omogna. Niondeklassarna i Sverige har valt linje för framtiden i veckan. Men 15-åringars hjärnor är inte mogna för att fatta sådana beslut säger professor Hugo Lagercrantz i intervju.

Kåseri av Pamela Jaskoviak.
producent: Staffan Ekendahl  staffan.ekendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista