1 av 2
Mari Forssblad
2 av 2
Valkampanjen är igång.

Söndag 22 april

Mari Forssblad

Sarko, Royal eller Bayrou?
Franska presidentvalets första valomgång är på söndag. Opinionsmätningarna pekar på ett ytterst jämnt lopp mellan socialistledaren Ségolène Royal och center-högerledaren Nicolas Sarkozy. Det var länge sedan som en valutgång var så oviss i Frankrike. Rekordmånga är osäkra in i det sista.


Franska vilda västern
Även i franska Guyana hålls det val. I detta lilla område i norra delen av Sydamerika, handlar valfrågorna om något helt annat än i moderlandet; kokainsmuggling och den höga kriminaliteten. Reportage från det som ibland kallas Frankrikes Vilda västern.

Etablissemangets dilemma
I veckan möttes Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och socialdemokraternas Mona Sahlin i en debatt. Många är kritiska till att släppa fram detta parti i rampljuset. Andra menar att det inte längre går att ignorera det och att det är dags att bemöta sverigedemokraternas argument i en öppen debatt. Både media och de etablerade partierna står inför ett dilemma - hur ska man bäst bemöta sverigedemokraterna?

Väskan, lyxen, debatten
Den exklusiva väskan har hamnat i fokus i en kulturdebatt om kvinnliga lyxmarkörer, dåligt samvete och konsumtion.

Krönikör Svante Weyler

Panelen med Johan Ehrenberg, ETC, Johan Hammarkvist, Norra Skåne, och Helle Klein, Aftonbladet, debatterar veckans politiska frågor.

Moderaterna och trovärdigheten
Avskaffad fastighetsskatt och förmögenhetsskatt - reformer som anses gynna de redan förmögna är ingredienser i alliansens budget. Men hur ska moderaterna nu kunna upprätthålla bilden av ”det nya arbetarpartiet” efter detta?

Satirgänget Public Service ger sin version av veckans viktigaste händelser.

En fråga om klass
Vi samtalar med journalisten Anneli Jordahl om en ny boktrend: kvinnor som skriver om sin svåra uppväxt. Ofta handlar det om arbetarklass, inte sällan om missbruk av olika slag. En skildring av folkhemmets baksida - men varför just nu?

Kaos är granne med Nigeria
Fusk, våld och allmänt kaos råder i Afrikas folkrikaste land, Nigeria, som på lördag håller presidentval. Sveriges Radio är på plats.

Opposition i Syrien
I det annars så auktoritära Syrien, finns det faktiskt en politisk opposition. Sveriges Radios korrespondent har träffat delar av den.

Kåsör Pamela Jaskowiak

Producent Richard Myrenberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista