Söndag 17 juni

Programledare: Mari Forssblad

Kaoset i Gaza

Hamas har med våld tagit kontrollen över Gaza. Den palestinska samlingsregeringen är upplöst och enskilda chefer för Hamas och rivaliserande al-Fatah mördas. Våldet och kaoset hotar också att sprida sig till Västbanken. Reportage från Ramallah.

Politik, våld och sanktioner

Varför denna implosion av den palestinska myndigheten? Vad ligger bakom våldet och maktkampen? Samtal med Magdi Abdelhadi, som är mellanösternkommentator på BBC.

Storsatsning på stamcellsforskning

Stamcellsforskning är ett av de hetaste, och mer kontroversiella, medicinska forskningsområdena under senare år. Ett svenskt företag tar nu ett stort steg framåt inom området genom att odla mänskliga stamceller i stor skala i en ny fabrik i Dundee. Reportage från Skottland.

Samkönad samvaro

Frågan om äktenskapet ska vara förbehållet heterosexuella eller inte har blivit föremål för en livlig debatt. Men villkoren och synen på äktenskapet har skiftat kraftigt över tid. En betraktelse över begreppet äktenskapet och dess skiftande laddning.

Krönikör Susanna Alakoski

Panelen med Barbro Hedvall, Dagens Nyheter, Göran Greider, DalaDemokraten och Johan Hammarqvist, Norra Skåne, debatterar veckans politiska frågor.

Öppna landskap

Svensk invandringspolitik står inför den största förändringen på decennier. Regeringen ska inom kort lägga ett förslag som går ut på att människor från hela världen ska kunna få arbetstillstånd i Sverige. Tidigare har ju i princip inflyttning bara kunnat ske för de som har flyktingstatus. Brist på arbetskraft i viktiga branscher beskrivs som ett av skälen, men det finns också ideologiska motiv till att öppna landets gränser.

Satirgänget Public Service ger sin version av veckans händelser.

Sarkozy tar över

På söndag är det andra valomgången i det franska parlamentsvalet och sittande president Nicolas Sarkozys parti UMP väntas vinna en jordskredsseger. Därmed är fältet fritt för honom att genomdriva de omfattande reformer som han gick till val på. Många har frågat sig om det verkligen blir en förändring, men faktum är att reformerna redan håller på att förberedas. Reportage från Paris.

Öppning i Darfur

Sudans president Omar al-Bashir har gått med på att godkänna en blandad fredsstyrka till det av inbördeskrig och krigsherrar drabbade Darfur. Styrkan ska utgöras av soldater både från afrikanska unionen, AU, och FN. Tidigare har Bashir vägrat släppa in FN-personal i området. För FN:s särskilde sändebud i Darfur, Jan Eliasson, är det en liten men viktig seger. Vi har samtalat med honom.

Pakistan på gränsen till sammanbrott

Oroligheterna i Pakistan håller i sig. Missnöjet med president Pervez Musharraf är stort och allt ifrån gamla cricketstjärnor till politiska veteraner som Benazir Bhutto har gett sig in leken. Och mycket står på spel - landet är en kärnvapenmakt där militant islamism får allt större inflytande.

Kåsör Ludvig Rasmusson

Producent Richard Myrenberg