Söndag 5 augusti

Programledare: Margit Silberstein

Möte om gisslan. I helgen möter den afghanske presidenten Hamid Karzai sin amerikanske kollega George Bush för att tala om dagens svåra läge med pågående gisslandraman och civila dödsoffer i kriget. Vi utreder vad som kan komma ut av mötet och det senaste om den sydkoreanska gisslan.

Världens nya radarpar tycks vara Bush och Storbritanniens Brown. Deras möte tidigare i veckan blev en framgång för amerikanerna, eftersom personkemin mellan de båda verkade stämma lika bra som med Browns företrädare. Men vad får deras relation för betydelse i världspolitiken?

Koalitionen spricker. Danmark drog i veckan tillbaka sina styrkor från Irak, som ett i raden av de omkring 40 länder som deltagit i den amerikanska invasionen. Nu väntar alla på att även Storbritannien ska lämna den krackelerande koalitionen.
 

Världens största stad? 30 miljonersstaden Chongqing som redan nu sträcker sig över ett område stort som Skottland växer rekordartat. Lena Bejereot har besökt Kinas Chicago.

Svårmod på film. Ingmar Bergman exporterade det nordeuropeiska tungsinnet till resten av världen. Godmorgon, Världen! har tittat på hur andra länder behandlar människans mörker på film.

Krönikör Ulrika Knutson

Panelen med P J Anders Linder, Svenska Dagbladet, Elisabeth Sandlund, Dagen och Nisha Besare, socialdemokratisk skribent, Sydsvenska Dagbladet tar upp bland annat om extrema religiösa grupper ska få starta friskolor.

Generationskampen. Det växande antalet äldre i västvärlden ställer nya krav på ansvar och rättvisa mellan generationerna. Reportage om det ökade kravet på att vi tar hand om varandra för att också landets ekonomi ska gå ihop.

Public Service sommarspecial. Godmorgon, världens rosade satirgrupp hälsar denna vecka på hos Göran Persson och Anitra Steen.

Fred på väg? FN har beslutat att skicka trupper till Sudan och landets rebellgrupper träffas för att komma överens inför kommande förhandlingar med Sudans regering. De nya krafttagen ger hopp om fred i Darfurprovinsen.

Barnsoldater och förebilder. Vincent Dahlbäck minns mardrömslika katastrofer och sällsynta ögonblick av oväntad glädje efter nio år som korrespondent i Afrika.

Förströelser förr och nu. Både unga och gamla svenskar promenerar mer på sin fritid, går på restaurang och åker utomlands. Men trots att attityden till vår fritid kan tyckas mer avslappnad idag, finns det tecken på att den också har blivit mer prestationsinriktad.


Pamela Jaskoviak om en transformerad prinsessdröm.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista