Söndag 12 augusti

Programledare: Annika Ström-Melin

Politisk nystart
Svensk politik är tillbaka igen efter semestern. Både statsminister Fredrik Reinfeldt och oppositionsledare Mona Sahlin har hållit upptaktstal i helgen. Hur hett blev det? Godmorgon, Världen! har tagit fram den politiska termometern.

Ryskt hot?
Finansminister Anders Borg har förklarat att försvarsutgifterna borde minskas kraftigt men fått mothugg inte minst från de egna moderata leden med hänvisning till det ryska militära hotet. Men hur ser det ut? I vilket skick är den ryska armén idag och vilka är ambitionerna. Rapport från Moskva.

Namns nämnande
Åter har en bok väckt stort rabalder på kultursidorna, för att namngivna personer beskrivs och kritiseras i romanform. Men smädelser, revansch och personliga påhopp är starka drivkrafter i litteraturen. Redan de gamla grekerna...

Bara vara
Tredje och sista delen av vår sommarserie ”Förströelser” handlar bland annat om svenskarnas favoritförströelse, om huruvida vissa sysselsättningar är bättre än andra och om vår rädsla för att bara vara.

Krönikör denna vecka: Susanna Alakoski.

Panelen med Lotta Gröning, Aftonbladet, Carl Rudbeck, frilansande krönikör och Widar Andersson, Folkbladet, Östergötland, om bland annat den politiska nystarten i veckan.

Indien och Pakistan
De två grannländerna fyller 60 år i veckan - men efter den gemensamma födelsen har utvecklingen gått vitt isär. Medan Indien har en blomstrande ekonomi och växande välfärd är Pakistan plågat av inre stridigheter. Vi granskar grundvalarna för de två olika nationsbyggena.

Public Service sommarspecial
Denna vecka är det prisbelönta satirgänget hemma hos Jan Guillou för att dryfta feminism, utrikesministrar och journalistik.

Nytt nordiskt samarbete
I takt med att utvecklingen i det växande EU går allt trögare blir regionalt samarbete viktigare. ett exempel är det nya nordiska försvarssamarbetet. Begreppet Norden håller på att få förnyad aktualitet. Intervju med Nordiska Rådets nytillträdde direktör Jan Erik Enestam.

Nordiska hågkomster
SR:s nordenkorrespondent Bengt Lindroth gör bokslut över sina år som bevakare av det nordiska.

Sissela Kyle om Drömtorpet. Och ensligheten. Och mörkret...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista