1 av 3
Olle Hägg
2 av 3
Politisk graffiti av konstnären Banksy, foto: Edgar Mannheimer
3 av 3
Vem står brevid vem, och vad betyder det? foto: scanpix

söndag 23 december

programledare: Olle Hägg

Ödesdag i Thailand. Landet som i decennier pendlat mellan demokrati och diktatur, gör ett nytt försök att bli folkstyrt. Men kommer militären att godta folkets röst på söndag? Reportage av Nils Horner.

Graffiti i Betlehem. Den israeliska muren kring Betlehem är nymålad med graffiti som protesterar mot vägspärrar och palestinsk isolering. Samtidigt finns en försiktig optimism,  och för första gången sen millennieskiftet är hotellen i Jesu födelsby fullbokade.

Global hybridjul. Den offentliga julestetiken blir allt mer amerikansk, medan den privata tar andra vägar. Reportage om hoummus, kalkoner och Ikeas inflytande på jultraditionerna.

Baltisk gränsyra. I veckan införlivades ytterligare nio EU-länder i gränssamarbetet Schengen. Reportage från staden Valga, på gränsen mellan Lettland och Estland, där en sekelgammal gränstvist i ett slag blivit löst.

Ulrika Knutson veckans krönikör.

Panelen om Reinfeldts jultal, Vaxholmsdomen och årets julklappar. Barbro Hedvall, DN,  Thomas Österberg, Dagen, och Johan Ehrenberg, Etc, deltar.

Var är hjärtat i arbetsmarknadspolitiken? Alf Svensson (kd) kritisk till Alliansens starka strävan att få så många som möjligt i jobb. ”Jag vet inte vad jag ska svara när väljarna ringer”, säger han i intervju med Margit Silberstein. 

Public Service med veckans satir.

Vem ska bli president? Sista dagen att anmäla sig som rysk presidentkandidat. Men hur mycket av reellt val finns det egentligen kvar?

Kremlologins återkomst. Alla turer kring det ryska presidentvalet och Vladimir Putins maktposition, har återuppväckt en gammal pseudovetenskap: kremlologin. Om konsten att uttolka den ryska makten, förr och nu.

En hektisk amerikansk jul. Om ett par veckor börjar den amerikanska primärvalssäsongen, där de två presidentkandidaterna ska sållas ut. Bland republikanerna är loppet så jämnt, att ett nytt fenomen har uppstått: politiska kampanjinslag till julmusik.

Ludvig Rasmusson om tomtar jorden runt.

producent: Nina Benner nina.benner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".