Söndag 1 juni

Programledare: Mari Forssblad

Irakkonferensens avtryck
Under stort media-och säkerhetsuppbåd avverkades Irakkonferensen i Stocklholm i veckan med all världens viktiga på plats. Men hur stort genomslag fick det i omvärlden? Samtal med våra korrespondenter i Washington, Amman och Bryssel.

Irak och den nye Reinfeld
Statsminister Fredrik Reinfeldt, som länge anklagats för att hålla en låg profil och vara för lokalt inriktad, har under den senaste tiden verkat i de större sammanhangen. Det började med Kinaresan och fortsatte med Irakkonferensen. Håller Reinfeldt på att bygga på ett nytt statsmannaskap?

Om Iran hade kärnvapen
Det internationella atomenergiorganet IAEA riktade i veckan kritik mot att den inte fick genomföra inspektioner på vissa platser i Iran. Och hos en del stärker det misstankarna om att landet arbetar med att ta fram kärnvapen. Om hur regionen skulle påverkas av ett Iran som kärnvapenmakt.

Alla dessa svenska deckare
Allt fler svenska deckare kommer ut, allt fler icke författare skriver deckare. Den svenska deckarvågen är ett fenomen - men vilka avtryck kommer den lämna i litteraturhistorien?

Krönikör Svante Weyler

Panelen med Helle Klein, Aftonbladet, Niklas Ekdal, Dagens Nyheter, och Per Gudmunson, Svenska Dagbladet, debatterar veckans politiska händelser.

Ett nytt Colombia
Vänstergerillan FARC är på reträtt efter dödsfall och avhopp i ledningen, medlemmar av högermilisen har utlämnats till USA. Förutsättningarna för att Colombia blir ett mer ”normalt” latinamerikanskt land är större än någonsin.

Satirgänget Public Service ger sin version av veckans viktigaste händelser.

Fotboll, kultur och manliga känslor
Fotbolls-EM drar igång nästa vecka i Schweiz och Österrike och fotboll lär dominera vardagen ett tag framöver. Samtal med Mattias Göransson, tidigare redaktör för fotbollsmagasinet Offside, numera redaktör för tidskriften Filter.

En taiwanes i Peking
Relationerna mellan Taiwan och Kina har under perioder varit ansträngda. Men retoriken har tonats ner i takt med den ekonomiska utvecklingen i Kina och Taiwans ekonomiska intressen där. Möte med taiwaneser som lever och jobbar i Peking.

Kolossen Kina
Snart kommer Göran Leijonhufvud, tidigare mångårig Kinakorrepondent för Dagens Nyheter, och Agneta Engqvist, Dagens Industris korrespondent, ut med boken ”Kina den haltande kolossen”. Om ett land med ökade motsättningar där demokratin kommer att dröja.

Kåsör Sara Kadefors

Producent Richard Myrenberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista