1 av 3
Caroline Salzinger
2 av 3
Rabbi Yehiel Grenimann. Foto: Cecilia Uddén
3 av 3
Bonde i södra Xinjiang. Foto: Hanna Sahlberg

Söndag 12 oktober

Borgarna och lågkonjunkturen
Borgerliga regeringar har en tendens att pricka in lågkonjunkturer. Så var det i slutet på 70-talet, början på 90-talet och så nu. Handlar det bara om otur och hur påverkar det möjligheten att regera? Det finns dock viktiga skillnader mellan kriserna och kanske klarar sig regeringen bättre denna gång.

Krisens ideologiska följder
De globala börsrasen och bankkrisen har satt hela det rådande finansiella systemet under press. Förtroendet för det kapitalistiska systemet får en törn när stater tvingas gå in med stödåtgärder. Kommer krisen få ideologiska konsekvenser och kan det leda till att kritiska vänsterröster får större utrymme i debatten?

En ö på gränsen till sammanbrott
Krisen har slagit hårdast mot det lilla landet Island där de tre stora bankerna hamnat i akut kris och där hela landets finansiella system hotar att rämna. Kan ett land gå i konkurs? Vi blickar ut mot världen och tidigare finanskriser.

Exit Bush
Tre veckor kvar till det amerikanska presidentvalet. Någon mer vingklippt president än George W Bush är svår att finna. Hans eftermäle kommer troligen bli en av de allra sämsta - nu garnerad med en akut finanskris och stora statliga uppoffringar.

Krönikör är Ulf Wickbom.

Panelen
Med Göran Greider, DalaDemokraten, PJ Anders Linder, Svenska Dagbladet, och Katrine Kielos, Dagens Arena debatterar den intensiva nyhetsveckan.

Kinas feodala hemlighet
Vår Pekingkorrespondent Hanna Sahlberg har rest i västra Kina, den muslimska delen Xinjiang och funnit närmast feodala förhållanden mellan majoritetsfolket han-kineserna och lokalbefolkningen uigurerna. Unikt reportage från ett av Kinas glömda hörn.

Hårdför höger på Västbanken
Den israeliska bosättarhögern höjer tonen på Västbanken inför årets olivskörd. Bland annat med affischer som utlovar belöning till dem som mördar en fredsaktivist. En del menar att stämningen påminner om den innan mordet på Yitzhak Rabin 1995. Men rörelsen Rabbis for Human Rights försöker skydda palestinierna vid olivskörden.

Sprickan inom ANC
Sydafrika surrar av rykten och utspel efter maktkampen mellan Thabo Mbeki och Jacob Zuma. Ska ANC splittras och vilka bildar i sådana fall ett nytt parti? Kanske blir det förre försvarsministern Mosiuoa Lekota som i en intervju säger att en splittring är oundviklig.

Publice Service
Satirgänget ger sin version av veckans viktigaste händelser.

Afrika och FN-soldaterna
Kongos FN-ambassadör uppmanade i veckan säkerhetsrådet att ingripa mot den militära uppladdningen i landets östra del. Samtidigt kommer krav om att förstärka den redan stora FN-missionen där. Men räcker det med fler FN-soldater? Intervju med Jean-Marie Guéhenno, avgående chef för FN:s fredsstyrkor.

Kåsör Ludvig Rasmusson.

Programledare: Caroline Salzinger Producent: Richard Myrenberg
richard.myrenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".