1 av 3
Caroline Salzinger
2 av 3
Mordutredning i Moskva
3 av 3
President Roosevelt presenterar New Deal 1933

Söndag 25 januari

Programledare: Caroline Salzinger 

Gaza efter anfallet

Förödelsen är stor i Gaza efter de drygt tre veckorna av det israeliska anfallet. Återuppbyggnadsarbetet kommer att bli enormt och vardagen känns långt borta för Gaza-borna. Men hur starkt står Hamas efter kriget?

COPE och valet

I helgen håller det nya sydafrikanska partiet COPE kongress och det nya partiprogrammet ska antas. COPE, som består av avhoppare från det regerande ANC, är ännu litet och antalet anhängare är oklart, men det kan komma att rita om det sydafrikanska politiska landskapet.

Moskvamorden och journalistiken

I veckan mördades människorättsadvokaten Stanislav Markelov på öppen gata i Moskva. Men även en ung journalist, Anastasia Baburova, på tidningen Novaja Gazeta sköts ihjäl. Morden har chockat Ryssland och ger ett eko av mordet på journalisten Anna Politkovskaja 2006. Sedan Vladimir Putin kom till makten har 16 kritiska journalister mördats i Ryssland. Vi har pratat med en ung, arg journalist på Novaja Gazeta som ändå är beredd att fortsätta att kritiskt granska det ryska samhället.

Euron 10 år

Från början en elektronisk, teknisk valuta, sedan en riktig papperspeng. Skeptikerna var många när euron lanserades för 10 år sedan. Men det har visat bli en förvånansvärt stark och betydelsefull valuta.

Kurd i Stan

För tredje året i rad hölls Kurdgalan i Stockholm i torsdags. Fotbollslaget Dala-Kurd FF fick utmärkelsen ”årets kurd”. Galan är bara ett av flera tecken på en invandrargrupp som syns och hörs i den svenska offentligheten. Svenskkurderna är väl representerade bland komiker, artister och journalister. Varför?

Krönikör är Ulf Wickbom.

Panelen med Per Wirtén, Aena, Sanna Rayman, Svenska Dagbladet, och Vidar Andersson, Folkbladet, debatterar veckans politiska frågor.

Alices fyra år. Från sopberg i Neapel till förortskravaller i Paris. Bland annat. Alice Petrén avslutar sina fyra år som korrespondent i Paris med Frankrike, Italien, Spanien och Portugal som arbetsområde. Intryck, tankar och iakttagelser från det latinska Europa.

Satirgänget Public Service ger sin version av veckans viktigaste händelser.

Sjukdom, inbillning och diagnos

I början på 1900-talet led folk diagnosen neurasteni, på 80-talet var det kvicksilverförgiftning eller elallergi, idag är vi utbrända. Hör om kopplingen mellan kultur, hotbilder och ohälsa. Samtal med Karin Johannisson, professor i idé-och lärdomshistoria, som är aktuell i boken ”Kulturen och hälsan”.

Antipirat-lagens förgänglighet

Den så kallade Ipred-lagen, som troligen kommer antas den 1 april, är ett försök att att få bukt med den illegala kopieringen av upphovsrättsskyddat material. Men redan finns det gott om sätt att kringgå reglerna. Lagen illustrerar väl hur svårt det är för juridiken att följa den tekniska utvecklingen. Hur kommer vi se på antipiratförsöken i framtiden?

New Deal och Obama

Barack Obama har jämförts med storheter som Abraham Lincoln och Franklin D Roosevelt. Och just New Deal som lanserades på 30-talet av Roosevelt för att få bukt på depressionen ses som parallell till dagens situation i USA. Men frågan är hur många verktyg som fungerade då, kan användas idag.

Kåseri Pamela Jaskoviak

Producent Richard Myrenberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".