1 av 2
Olle Hägg
2 av 2
Militärer och civila i Mazar-e Sharif

Söndag 15 februari

Programledare: Olle Hägg

Stökigt i Dresden

Nynazisterna blir allt synligare i Tyskland. På lördag väntas tusentals nynazister till Dresden på årsdagen av de brittiska och amerikanska bombningarna av staden under andra världskriget.

Värde...grund?

I kölvattnet av polisens kontroversiella uttalanden har begreppet ”värdegrund” dykt upp. Polischefer har tagit avstånd från det rasistiska språkbruket och försvarar sig med att 20 000 poliser genomgått ”värdegrundsarbete”. Men vad betyder detta begrepp egentligen?

Bommersvik och personkemin

I veckan log det rödgröna blockets ledare i sörmländska Bommersvik. Men hur är det med personkemin mellan politiker som Lars Ohly och Peter Eriksson? En betraktelse signerad Margit Silberstein.

 

 

 

 

Irak igår, Afghanistan idag

För inte alltför länge sedan framstod Irak som det stora bekymret för USA. Strider, självmordsbomber och kidnappningar. I takt med att läget förbättrats radikalt där, dyker istället Afghanistan upp som den väpnade konflikten utan slut. Vad var det som hände?

Krig på film i Mellanöstern

Den oscarnominerade filmen Waltz with Bashir har öppnat det israeliska filmlandskapet för något nytt. En kritisk, ifrågasättande syn på landets krig och vad som händer med de soldater som är med. Tidigare har det varit ett för känsligt ämne.

Krönikör Svante Weyler om kulturutredningen

Panelen med Katrine Kielos, Aftonbladet, PJ Anders Linder, Svenska Dagbladet, Lotta Hördin, Helsingborgs Dagblad, debatterar veckans politiska händelser.

Tio med Chavez

För tio år sedan tog Hugo Chavez över makten i Venezuela med ambitionen att omvandla landet i vad han kallade sin ”bolivarianska” revolution. Länge har han kunnat stödja sig på oljeinkomsterna, men nu sjunker oljepriset och framtiden för Chavez ser mer osäker ut.

Satirgänget Public Service ger sin version av veckans viktigaste händelser.

Debatten om Darwin

Kan man tro på Gud och Darwin samtidigt? Av alla de historiska vetenskapmännen är Darwin den ende som forfarande ifrågasätts av många. Varför är det så svårt att acceptera evolutionsläran? Samtal med Birgitta Forsman, författare till boken ”Arvet från Darwin - religion, människa, moral”.

I kolerans land

I veckan som gick svors oppositionsledaren Morgan Tsvangirai in som premiärminister. Men det är ändå långt ifrån säkert att Zimbabwe går mot ljusare tider. Landets snabba sammanbrott visas tydligt i den omfattande kolera-epidemi som spridit sig i landet, som en gång var regionens mest välmående.

Högre status eller lön?

I lågkonjunkturens tidevarv blir löneökningarna mindre. En möjlighet istället för mer pengar är att istället ge medarbetarna status och bekräftelse.

Kåsör Pamela Jaskoviak

Producent Richard Myrenberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".