1 av 2
Therese Larsson
2 av 2
93-åriga Madie Stevens i Sallisaw i Oklahoma. Foto: Ginna Lindberg

Söndag 10 maj

Europa och länderna i öst
I veckan var det toppmöte i Prag mellan EU och länder som Vitryssland och Azerbadjan, samtidigt som det diplomatiska svärdfäktandet mellan Ryssland och Nato fortsatte med utvisningar och militärmanöver i Georgien. Hur ska länderna mellan de två stora maktsfärerna, EU och Ryssland, förhålla sig till omvärlden?

Ett år med Medvedev
För nästan exakt ett år sedan tillträdde Dmitrij Medvedev presidentposten i Ryssland. Ett år som bland annat präglats av femdagarskriget i Georgien, gasbråk med Ukraina och en djup ekonomisk kris. Även om många ryssar fortfarande inte är säkra på vilken kurs han ska hålla, så finns det tecken på en uppmjukning.

Melodifestivalen som marknadsföring
Fredsprojektet Eurovisionsfestivalen drar igång nästa vecka i Moskva. Kan detta jättearrangemang med 42 deltagande länder och över 100 miljoner TV-tittare på något sätt gjuta olja på de politiska vågorna och kanske förändra vår bild av Ryssland?

Vredens druvor lever i Oklahoma

En litterär klassiker fyller jämnt. I år är det precis 70 år sedan John Steinbeck gav ut romanen Vredens Druvor. Ett episkt drama om 30-talets depression, och om den fattiga familjen Joad som tvingades lämna Oklahoma och söka lyckan västerut. Nu skakas USA åter av ekonomisk kris. Hur ter sig lågkonjunkturen för dagens Oklamhomabor? Reportage från Steinbeck-land, från byn Sallisaw i Oklahoma.

Krönikör Svante Weyler om var och hur man bäst ska fira 20-årsdagen av murens fall.

Panelen med Per Gudmundson, Svenska Dagbladet, Peter Wolodarski, Dagens Nyheter och Olov Abrahamsson, Norrländska Socialdemokraten, debatterar veckans politiska händelser.

Milleniumania i Frankrike
Milleniumtriologin om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist har blivit en gigantisk succé i Frankrike med över tre miljoner sålda böcker. I tidningar och TV debatteras och diskuteras översättningen och mysteriet med det fjärde manuskriptet. Aldrig tidigare har en bokserie fått så stort genomslag i Frankrike, inte ens Da Vinci-koden kommer i närheten. Den 13 maj är det dags för nästa milleniumania-händelse - då har filmen premiär i Frankrike.

Satirgänget Public Service ger sin version av veckans viktigaste händelser.

Från chokladboll till slidkrans
Nya ord, eller snarare påbud om nya ord och begrepp uttrycker ofta en politisk ambition eller skifte. RFSU som lyckades relativt väl med det neutrala ordet ”snippa” för ett par år sedan gör nu ett nytt försök med ”slidkrans” istället för ”mödomshinna”. Men historien är full av tidigare försök som aldrig riktigt fungerat, frågan är hur det kommer gå för ”slidkrans”?

Ett år efter jordbävningen
Efter den stora jordbävningen i Sichuan i Kina för ett år sedan undrar många varför just så många skolbyggnader rasade samman. Föräldrar till de skolbarn som omkom misstänker byggfusk och korruption och för nu en kamp mot myndigheterna för att ställa staten till ansvar.

Viktiga svenskar
De hundra viktigaste svenskarna - vilka är de? I en ny bok av Niklas Ekdal och Petter Karlsson listas bland andra Olof Palme, Ingmar Bergman och Astrid Lindgren. Men ingen av dem står överst. Samtal med Niklas Ekdal om boken.

Kåseri Pamela Jaskoviak om katten Marlon och ett besök från länsstyrelsen.

Programledare: Therese Larsson
Producent: Richard Myrenberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".