Söndag 31 maj

Programledare: Olle Hägg

Hotet från Nordkorea
Efter kärnvapensprängningar och avfyrningar av robotar har Nordkorea höjt tonen och skapat stor oro i världen. Nordkorea har dessutom sagt att hårda FN-sanktioner kommer att uppfattas som krigshandlingar. För omvärlden är hanteringen av Nordkorea en svår balansgång. Hur reagerar Peking och Tokyo på de nya tongångarna från Pyongyang?

En udda fågel
Nordkorea är ett av världens mest udda länder. Det har valt att isolera sig från en värld som det känner sig ständigt hotat av. Ekots utrikeskommentator Bengt Therner funderar kring mysteriet Nordkorea.

Vilken världsvaluta?
Den amerikanska dollarn, som i modern tid varit den regerande världsvalutan, börjar nu på allvar utmanas. Kina, Ryssland och Iran vill ersätta den med en mer oberoende valuta i handeln med olja och mineraler. Frågan är om det är realistiskt, möjligt och önskvärt.

Ett franskt fenomen
Han är ung, vältalig och lockar många nya anhängare. Olivier Besancenot är brevbäraren som genom det Nya antikapitalistiska partiet står för en extrem vänsterpolitik och som samtidigt blivit nästan folklig. Reportage om ett nytt politiskt fenomen i skuggan av det stora socialistpartiets sammanbrott och den ekonomiska krisen.

Mindre naket
Svensk sommar, bastu och nakenbad. Att vara naken uppfattas som något typiskt svenskt sedan det frigjorda 70-talet. Men det finns tecken som tyder på att vi blivit försiktigare och mer påklädda. Trendspaning inför sommaren.

Krönikör är Svante Weyler som avger en kärleksförklaring till Europa.

Panelen med Göran Greider, Dala-Demokraten, Nisha Besara, Dagens Arena och Sanna Rayman, Svenska Dagbladet, debatterar veckans politiska händelser.

På turné med Hökmark och Ulvskog
Mot alla odds har valtemperaturen stigit inför EU-valet. Ute i landet turnerar de olika partiernas kandidater. Margit Silberstein har följt moderaten Gunnar Hökmark och socialdemokraten Marita Ulvskog bland väljarna.

Satirgänget Public Service ger sin version av veckans viktigaste händelser.

Fotografen som blev ögonvittne
För 20 år sedan den 4 juni stod han på Himmelska fridens torg och tog bilder på arméns massaker på studenterna. Samtal med fotografen Torbjörn Andersson som nu gett ut bilderna i bokform.

Vägvalet våren 1989
Samtidigt som massakern i Peking satte stopp för en öppning och reformering av Kina politiska system pågick glasnost och perestrojka i Sovjetunionen. Våren 1989 stod de två mäktiga kommmunistiska länderna inför avgörande vägval som senare fick stora konsekvenser.

Nya förväntningar på Obama
I nästa vecka beger sig USA:s president Barack Obama till sin första resa i Mellanöstern. I Kairo väntas han hålla det stora talet till världens muslimer. Om förväntningar och förhoppningar på en ny amerikansk linje i Mellanöstern.

Kåsör Pamela Jaskoviak

Producent Richard Myrenberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista