Söndag 19 juli

Programledare Elisabeth Hedborg

Botten upp?
I veckan inleddes "rapportsäsongen", när företagen började presentera sina delårsrapporter. Och dom högst varierande resultat som presenterades ger möjlighet att ta temperaturen på ekonomikrisen. Är botten nådd? Vänder konjunkturen upp?

Kaos i Kalifornien
I USA har den ekonomiska krisen medfört att flera delstater nu har så dålig ekonomi att bankerna inte vill låna ut mer pengar till dem.  I Kalifornien råder ekonomiskt kaos - där finns inte ens en budget. Reportage från USA.

Isländsk gräddfil
Som en följd av den ekonomiska krisen röstade Alltinget, det isländska parlamentet, i torsdags i en historisk omröstning ja till att landet ska ansöka om medlemskap i EU. Kommer Island att få en gräddfil in i den europeiska gemenskapen och komma före andra kandidatländer, som Turkiet och Kroatien, som redan står i kö?

Medvedev och morden
I veckan mördades medborgarrättsaktivisten, Natalja Estemirova. Hon kidnappades i Tjetjenien och hittades död i grannrepubliken Ingusjien. Rysslands nuvarande president, Dmitrij Medvedev, verkar ta händelser som denna på större allvar än vad hans företrädare Putin gjorde. Men samtidigt är frågan om Ryssland tappat greppet om Kaukasus.

Åter till 1919
Fjärde och sista delen om det europeiska ödesåret 1919 handlar bland annat om den tidens skräck för bolsjevikerna och om den så kallade Ryssligan, som orsakade ett av 1900-talets mest uppmärksammade kriminalfall i Sverige.

Ulf Wickbom är namnet på veckans krönikör.

Panelen med Widar Andersson, Folkbladet, Östergötland, Hanne Kjöller, Dagens Nyheter och Carl Rudbeck, frilansande kolumnist i bland annat i Sydsvenskan dryftar aktuell politik.

Övervakning och utvikning på Internet
Oron för det allt övervakande storebrorssamhället ökar - samtidigt som människor lämnar ut sig själva som aldrig förr. Om två till synes motstridiga tendenser i det högteknologiska kommunikationssamhället.

Radiorevyn

Månen tur och retur
Den 20:e juli är det 40 år sedan människan tog sin första steg på en annan himlakropp. Ett jättekliv för mänskligheten - men vad har vi egentligen för nytta av rymden?

It´s only a Paper Moon...
I litteratur, film, musik och folkliga föreställningar har månen alltid varit mer lockande än solen. Göran Sommardal reflekterar över dess lyskraft.

Klassiskt kinesiskt
I Godmorgon världens sommarserie "klassiker" har turen denna vecka kommit till Kina, som med sitt rika kulturarv förstås har en stor mängd klassiker på en rad områden. Men kineserna själva har ofta en kluven inställning till gamla ideal.

Kåseri Ludvig Rasmusson.

producent: Olle Hägg olle.hagg@sr.se