Olle Hägg

Söndag 25 oktober

Programledare: Olle Hägg

En afghansk mardröm
Situationen i Afghanistan börjar bli allt mer av en huvudvärk för fredsprisade president Barack Obama. Han gick till val på att minska krigsinsatserna och planerna på en rejäl amerikansk truppförstärkning kan NU ställa till det för Obama på hemmaplan.

På kafé i Kandahar
Södra Afghanistan ligger till stora delar redan under talibanernas inflytande. I staden Kandahar finns en stor flygbas för Nato och Isaf-styrkor, men i själva staden flyttar talibanerna fram positionerna - med våld, hot och mord skräms befokningen till lydnad. Reportage från Kandahar.

En pakistansk mardröm
Läget är också skakigt i Afghanistans grannland Pakistan. Efter en blodig terrorvåg i Pakistan har nu regeringsstyrkor gått till offensiv mot landets talibaner som har sitt huvudfäste i provinsen Waziristan. Men frågan är om offensiven kan knäcka talibanernas allt starkare position i landet.

Berömda citat i Vitryssland
Hör historien om en inofficiell bok som samlat minnesvärda citat av Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko. En bok som, utöver citaten ifråga, säger en hel del om villkoren i Europas sista diktatur.

Dinosaurier på lek
Temat dinaosaurier och barn verkar hålla i sig. Nu senast i form av en jätteshow i Globen med urtidsdjur i naturlig storlek. Men vad bestämmer det underliggande temat för barnkultur och lek? Klart är att de ändå har en koppling till sin tid. En gång var det indianer och cowboys, eller miniatyrtåg.

Krönikör Ulf Wickbom om varför Sverigedemokraterna inte skulle haft en chans om värnplikten fanns kvar.

Panelen med Per Wirtén, Dagens Arena, Lotta Gröning, Expressen och Johan Hammarqvist, Norra Skåne, debatterar veckans politiska frågor.

Ödeskongress för Socialdemokraterna?
Ett steg till vänster eller mot mitten? Blir frågan om friskolor, privata vårdgivare och skolan partiets knäckfrågor? En stämningsbild med ledande socialdemokrater inför nästa veckas kongress.

Satirgänget Public Service ger sin version av veckans viktigaste händelser.

Rödgrönblå röra
Sverigedemokraterna kan inte klaga på uppmärksamheten i veckan. Och kanske räcker det för att föra dem in i riksdagen. Men då infinner sig nästa fråga: vad händer i så fall? Redan har Folkpartiets Jan Björklund börjar flirta med Miljöpartiet inför detta scenario. Vi spekulerar kring möjliga regeringsbildningar.

Latinamerikanska vänsterns två ansikten
I det lilla landet Uruguay väntas José Mujica vinna presidentvalet. Trots sin bakgrund i den marxistiska Tupamarosgerillan på 70-talet ses han idag som en moderat vänsterpolitiker. Vår Latinmerikakorrespondent funderar över vänsterns två riktingar - den ena personifierad av Venzeuelas Hugo Chavez, den andra av Brasiliens Lula da Silva. Var hamnar Mujica?

Hotad tillvaro i Bukavu
Reportage om organsiationen som arbetar med mänskliga rättigheter i Bukavu i östra Kongo. Trots hot och trots att flera kollegor har blivit dödade fortsätter de sitt arbete i en region som hotas av krigsherrar och miliser.

Kåsör Pamela Jaskoviak.

Producent: Richard Myrenberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".