Olle Hägg

Godmorgon, världen! 22 februari

Programledare: Olle Hägg

Italienskt drama
Många menar att Italiens politiska ledning håller på att implodera. Få tar Silvio Berlusconi på allvar och ekonomin går tillbaka. Dessutom ger sig nu Romano Prodi, EU-kommissionens ordförande, in i leken och vill utmana Berslusconi på hemmaplan. EU-parlamentsvalet väntas bli det stora avgörandet.

Mer bistånd!
Jeffrey Sachs, Harvardekonom och rådgivare till FN:s generalsekreterare Kofi Annan, har besökt Sverige i samband med den stora internationella biståndskonferensen. I början av sin karriär kallades Sachs för ”Dr Shock Therapy” när han hjälpte länder som Bolivia och Polen. Nu kräver han mer bistånd till Afrika och anklagar USA för att svika tredje världen.

Mbeki
En av dem som vill ha mer bistånd till Afrika är Sydafrikas president Thabo Mbeki. Men vem är han? För många sydafrikaner är han fortfarande en gåta. Hans senaste tal till nationen gav ingen klarhet och må nga anklagar honom för att efter 10 år av demokrati och ANC-styre vara allför fixerad vid det förflutna. Var finns visionerna och framtidsplanerna?

Kamrat kommunist
Att vara kommunist har åter blivit okej. Lars Ohly är det, liksom och många av hans partikamrater på vänsterpartiets kongress. Men vad står kommunismen för idag, egentligen? Om den förändrade politiska laddningen i ordet kommunist.

Krönikör är Ulrika Knutson

Panelen
med Hanne Kjöller, Dagens Nyheter, Torsten Carlsson, Länstidningen i Södertälje och Lotta Grö ning, Norrländska Socialdemokraten debatterar veckans händelser.

In från kylan
Libyen var länge landet som var utestängt från världssamfundet. Terroristanklagelser och handelsembargon lämnade landet isolerat. Efter att ha övergivit sitt kärnvapenprogram vill nu Libyen åter bli ett land som alla andra. Reportage från huvudstaden Tripoli.

Satirgänget Public Service
ger sin version av veckans viktigaste händelser.

Kerry kontra Bush = sant
Allt tyder nu på att John Kerry blir den som utmanar president George Bush i höst. Vi ger bakgrunden - hur väljarna valde och vrakade bland demokraternas kandidater - och framför allt - vad väntar nu?

Ett äktenskap som alla andra
Striden om homosexuella äktenskap hårdnar i USA. I San Francisco samlas nu homosexuella par ”en masse” för att vigas. Kalifornien försöker stoppa vigselakterna, men staden svarar med att utmana delstatens lagstiftning. Att förvägra homosexuella att gifta sig är diskrimnerande och olagligt. En fråga som mycket väl kan komma att bli en ingrediens i årets val.

Ett värdigt slut
Komedieserierna Vänner och Sex and the City slutar i vår. Men frågan är hur? Tidigare exempel visar på svårigheten att avsluta något som aldrig var ämnat att sluta.

Kåsör Ludvig Rasmusson

Producent Richard Myrenberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".