Olle Hägg

Godmorgon, världen! 14 mars 2004

Programledare: Olle Hägg

Ett val i chock
Spanien går till val tre dagar efter det värsta terroristdådet i Europa. Hur påverkar det valet och vilka vidare konsekvenser kommer det att få? Mycket beror på vem som ligger bakom attentatet. Handlar det om en utbrytargrupp inom ETA eller finns det kopplingar till Al-Qaida? Direktrapport från Madrid och analys i studion.

I medieskugga
Det ryska presidentvalet äger också rum på söndag och utgången är given. President Valdimir Putin är ohotad på sin post. Men kritiken är hård mot hur media hanterat valet. Vi gör ett besök på en av få kritiska radiostationer i Moskva.

Den siste store vissångaren
Trubaduren och kompositören Olle Adolphson finns inte mer. Ett musikaliskt porträtt av en av våra viktigaste artister som på sitt sätt var både en traditionsbärare och nyskapare av den svenska visan.

Krönikör Ulrika Knutson

Panelen med Johanna Elgenius, Västerbottens-Kuriren, Aron Etzler, Flamman och Katarina Larsson, Borås Tidning debatterar veckans händelser.

Himmel eller helvete
Den amerikanska ekonomin växer, men den skapar inga arbeten samtidigt som underskottet blir allt större. Nervositeten stiger i finansvärlden och spekulationerna går åt två håll; antingen fortsätter högkonjunkturen med ökat dollarvärde och alla är glada, eller så stannar USA helt och drar resten av världens med sig i en lågkonjunktur som inte går att stoppa.

Satirgänget Public Serivce ger sin version av veckans viktigaste händelser.

Ideologi - vilken ideologi?
Efter moderaternas senaste skatteutspel kan man fråga sig om vi har sju socialdemokratiska partier i riksdagen. Partiernas ideologiska kompasser har fått ge vika för snabba opinionsundersökningar om vad väljarna vill ha.

Radions makt i Rwanda
Snart tio år efter folkmordet i Rwanda gör vi ett besök på en av de nya privata radiostationerna som kontrolleras hårt. För radio är ett märkigt medium i detta lilla land. Det var hutuextremisternas radiostation som underblåste och drev på massakrerna.

Har vi lärt oss något?
Kritiken var hård mot FN efter folkmordet i Rwanda. Allt för få gjorde för lite för sent. Men nu då - efter Rwanda, Jugoslavien och Sierra Leone - har världssamfundet lärt sig läxan? Intervju med förre statsministern Ingvar Carlsson som utredde FN:s mission i Rwanda.

Knutby - verkligheten som blev fiktion
Ett brottsfall som fascinerade oss och media till den grad att vi passerade en gräns för vad som var verkligt. Kritiken mot medias hantering växer. Men samtidigt - vad fanns det i denna historia som gjorde lockelsen så stor?

Kåsör Ludvig Rasmusson

Producent Richard Myrenberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".