Helena Olsson

Godmorgon, världen! 25 mars

Programledare: Helena Olsson

Cypriotiskt självmål?

Allt pekar på ett nej till FN:s planer för att återförena ön inför ett EU-medlemskap. Särskilt stort är motståndet på den grekcypriotiska sidan. Men ett nej kan få långtgående konsekvenser för Cypern. Våra utsända rapporterar om en valrörelse där inte alla får komma till tals och om nervositet i Bryssel.

Vår kollektiva skuld

Amnestys senaste rapport visar att våldet mot kvinnor har ökat. Vissa menar att männen har en kollektiv skuld för detta. Vad betyder detta begrepp och kan det tillämpas på andra områden?

Barnen de nya offerlammen

I fiktion, på film och i böcker, har kvinnans roll som offer spelat ut sin roll. Kvinnor tar för sig och reder sig själva. Tacksammare att lägga på järnvägsrälsen är den nya offersymbolen - barnet.

Krönikör Ulrika Knutson

Panelen med Per T Ohlsson, Sydsvenska Dagbladet, Olle Svenning, Aftonbladet, och Maria Abrahamsson, Svenska Dagbladet debatterar veckans politiska händelser.

På jakt efter PLO

I mellanöstern domineras nyhetsrapporteringen av konflikten mellan Israel och terrororganisationen Hamas. PLO, den palestinska myndigheten och Yassir Arafat har hamnat i bakvattnet. Beror det på israels militära strategi eller är det korruption som har försvagat PLO?

Satirgänget Public Service ger sin version av veckans viktigaste händelser.

Ett år av ”fred”

I dagarna var det ett år sedan som president george W Bush förklarade striderna som över i Irak. Sedan dess har situationen, trots gripandet av Saddam Hussein, blivit allt värre. Idag har fler amerikanska soldater dödats efter övertagandet än vid invasionen.

Böckernas krig

Boken har åter blivit ett mäktigt medium i den amerikanska politiska kampen. Senast den kände journalisten Bob Woowards bok ”Plan of Attack” där Bush-administrationen får hård kritik för sin Irakpolitik. Senare i vår väntar Bill Clintons memoarer med möjliga poltiska konsekvenser.

Persson och finansvalparna

1995 möttes finansminister Göran Persson av ”flinande finansvalpar” på Wall Street. En bild som spelat en avgörande roll därefter i Perssons retorik och gärning. I nästa vecka besöker han börsen i New York igen. Vem flinar nu? 

Nostalgi på skiva

Det är fult med nostalgi, men för de som vågar vara otrendiga finns nu en musikskatt i form av nyutgåvor av musik från 50-talet och framåt. P3:s musikjournalist Stefan Wermelin konstaterar att det var bättre förr - också.

Kåsör är Maja Aase.

Producent: Richard Myrenberg  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista