Olle Hägg

Godmorgon, världen! 16 maj

Programledare: Olle Hägg

I skuggan av USA

Storbritannien har också dragits med i skandalerna kring den brutala behandlingen av irakiska fångar. Även om britterna kanske uppträtt mer korrekt så får händelserna politiska konsekvenser för premiärminister Tony Blair.

Bildernas makt

Bilderna från Abu Ghraib-fängelset i Bagdad upprör och chockerar, likaså bilderna på avrättningen av amerikanen Nicholas Berg. Om hur mäktiga bilderna har blivit i konflikten och om hur de kan styra den politiska utveckligen.

Ett oamerikanskt beteende

Både president George Bush och försvarsminister Donald Rumsfeld sade efter avslöjandena om övergrepp i Abu Ghraib-fängelset att amerikanerna där uppträtt ”unAmerican”. Vad betyder det egentligen att vara ”oamerikanskt”? Om ett begrepp med anor.

Margot vs Göran

Vad handlade Göran Perssons utspel kring Margot Wallström om i veckan? Visste han på förhand att hon skulle tacka nej till en ministerpost? Om konspirationsteorier och en möjlig sanning.

Korea kan i Cannes

Från Croissetten i Cannes spanar vi efter stämningar och tendenser och det nya Filmlandet. Medan Sverige inte finns med alls under festivalen så representeras Sydkorea av inte mindre än fyra filmer.

Krönikör är Ulrika Knutson.

Panelen med Carl Rudbeck, Timbros Smedjan, Johanna Elgenius, Västerbottens-Kuriren och Aron Etzler, Flamman, debatterar veckans politiska händelser.

Svenskarna och säkerheten

Cykelhjälm för unga under 15 år och rökförbud på krogen. Men också flytväst på barnen vid långfärdsskridskoåkning. Om svenskarnas alldeles särskilda vurm för säkerhetstänkande.

Satirgänget Public Service ger sin version av veckans viktigaste händelser.

Cuba libre?

Hårdare sanktioner mot Kuba har lett till att president Fidel Castro drar åt tumskruvarna på hemmaplan. Nyligen stängdes valutabutikerna och på fredagen hölls en stor demonstration mot USA. Dessutom har behandlingen av kubanska oppositionella lett till ett diplomatiskt bråk med Mexiko, Peru och EU.

Bokslut DDR

I dagarna hålls några av de sista rättegångarna mot före detta östtyskar i ledande positioner som anklagas för dödskjutningar vid Berlinmuren. Med rättegångarna avslutas också ett mörkt kapitel i europeisk historia.

EU-vardag hos de tio nya

För två veckor sedan fick EU tio nya medlemmar. Vad hände sen? På vilket sätt förändrades vardagen i länder som Polen, Tjeckien och Slovenien?

Rökfri krog

I veckan som gick klubbades ett rökförbud på krogen igenom i riksdagen. Jane Magnusson funderar kring livet efter cigaretten.

Kåsör är Ludvig Rasmusson

Producent: Richard Myrenberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista