Olle Hägg

Godmorgon, världen! 30 maj

Programledare: Olle Hägg

En månad kvar till maktöverlämnandet i Irak.

Än en gång pågår dragkamp i FN om hur vår tids stora konflikt ska hanteras. Våra korrespondenter rapporterar.

Fängelset som symbol.

George Bush har lovat att jämna Abu Ghraib-fängelset med marken. Varför är det så viktigt, och vad skulle det ge för signaler? Reportage om hur fängelser i diktaturer genom tiderna har symboliserat förtrycket, och vad som hänt med dem när diktatorn fallit.

USA:s bästa vän i Norden.

Danmark har ett nära politiskt förhållande till USA, med danska soldater i Irak och folklig förtjusning över amerikanska presidentbesök. Vi utreder varför.

Kossor och turister.

LRF beslöt i veckan att behålla Caroline Trapp som ordförande, något som tolkas för att förnyarna inom bonderörelsen har medvind. Men vad ska egentligen en lantbrukare vara idag? Reportage om identitetskrisen för ett av världens äldsta yrken.

Mor är rar.

Jane Magnusson firar Mors dag med att plöja mamma-tidningar.

Jasenko Selimovic är veckans krönikör.

Panelen om Fredrik Reinfelds framgångar och om den sista lediga annandag pingst, bl a. Lena Askling, Aftonbladet, PJ Anders Linder, Svenska Dagbladet, och Johanna Elgenius, Västerbottens-kuriren, deltar.

Monopolens tid.

Apoteket, Systembolaget och Svenska Spel - de kvarvarande stora statliga monopolen utmanas alla denna vår. För bara några decennier sen, ville Bosse Ringholm istället förstatliga läkemedelsindustrin. Godmorgon, världen! följer monopolets öde i den svenska politiken.

Public Service med veckans satir.

Ett nytt Rwanda?

Hjälporganisationer slår larm om extrema våldsamheter i Sudan, ett av Afrikas mest krigshärjade länder.

Höger, vänster och EU-parlamentet.

Hör Ursula Berge och Johan Norberg, för tankesmedjorna Agora resp Timbro, om ifall parlamentsvalet verkligen är ett höger-vänster-val, som gjorts gällande.

Gud i Europa.

Medan kampanjerna för eu-parlamentsvalet pågår runt om i EU, så pågår en dragkamp i Bryssel om kristendomens plats i unionens nya grundlag. Och Guds påhejare blir allt starkare.

Det glittrande Indien.

För tio år sen drabbades den indiska staden Surat av pesten. Idag är den centrum för en ny indisk succéproduktion: diamantslipning. Reportage från en industrislum med små fickor av extrem lyx.

Ludvig Rasmusson går på klassträff.

Producent: Nina Benner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista