Helena Olsson

Godmorgon, världen! 20 juni

Programledare: Helena Olsson

Mycket på spel

EU-toppen är hårt pressad att inte skapa ett fiasko i Bryssel. Hör om förhandlingarna bakom förslag om ny konstitution och ny EU-kommissionär.

Eftersnack med professorerna

Vad hände egentligen i det europeiska valet till europaparlamentet? Euroskeptikerna vinner mark. Innebär detta slutet på unionens snabba utveckling? Statsvetarna Olof Ruin, Daniel Tarschys och Drude Dahlerup reflekterar runt fikabordet.

Europas fula ankunge

Serbien går ånyo till sista och avgörande presidentvalsomgång nästa vecka. Mycket pekar på att ultranationalisten Tomaslav Nicolic vinner. Vad händer med landet då?

Vem minns Lake Placid?

Filmen Miracle - om USA:s sensationella seger över Sovjet i hockey under vinter OS 1980 - har premiär på fredag. Filmspanaren Fredrik Sahlin betraktar fenomenet sportfilm - stort i USA, inte sällan med närmast religiösa ingredienser.

Jasenko Selimovic är krönikör

Panelen med Lotta Gröning, Norrländska Socialdemokraten, Per Wirtén, Arena, och Johanna Elgenius, Västerbottens-Kuriren, debatterar veckans politiska händelser.

En tro på religionen

I takt med den ekonomiska utveckligen minskar religiositeten. Men bara till synes. Istället för stora religioner som kristendom, judendom och islam, får New Age och nyandlighet allt fler anhängare. Vilka konsekvenser kan det få för samhället i stort?

Satirgänget Public Service ger sin version av veckans viktigaste händelser.

Kaos i Bagdad

Bombdåden avlöser varandra i Iraks huvudstad inför det formella maktöverlämnandet den sista juni. Vår utsände rapporterar om situatiuonen på plats.

Expresidenternas tid

Den amerikanska presidentvalskampanjen har stannat av. Istället står fokus på tidigare presidenter. George Bush den äldre har fyllt 80 år och hoppat fallskärm och Ronald Reagans död fyller media med krönikor och reflexioner. Och på tisdag i nästa vecka kommer Bill Clintons memoarer ”My Life” - redan tryckt i en miljonupplaga.

Indiskt tabu

En indiskt film med ett lesbiskt tema väcker starka känslor i Indien. Filmen ”Girlfriend” anses inte vara särskilt bra, men samtidigt kan den medverka till att bryta ner tabun och vidga vad som kan sägas och visas i världens största demokrati.

Sommarsex

Hultsfredsfestivalen är i full gång och med den förknippas inte bara musik, utan också sommarsex och sexualupplysning. Idag kan man ringa kondomakuten och sex ses som nåt sakligt med praktiska problem. Men vad hände med romantiken? Från ”Sommaren med Monika” till svettiga sommartält.

Kåsör är Maja Aase.

Producent: Richard Myrenberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista