Erik Arnér

Godmorgon, Världen! 25 juli

Programledare Erik Arnér

Valkampen börjar på allvar
Demokraterna i USA inleder sitt konvent i Boston på måndag. I skuggan av Irakkrig och 11 september-rapporter börjar nu presidentvalskampanjen på allvar. Vi frågar oss vilka de stora valfrågorna kommer att bli.

Fallna ledare
Yassir Arafat blir alltmer trängd av sina egna inom den Palestinska myndigheten. Viktiga orsaker anses vara diktatorsfasoner och korruption. Men Arafat är långifrån det enda exemplet på befrielsekämpar som blir diktatorer.

Kuba som exempel
En av dessa befrielsehjältar är Fidel Castro på Kuba. På samma gång som han är den person som håller samman landet är han också den som bromsar utvecklingen.

Förgångna Tider
Till sommaren hör alla dessa musikfestivaler, men också alla dessa återförenade band; från Gyllene Tider till Kraftwerk och Modern Talking. Även om just Gyllene Tiders turné hyllas så finns det något pinsamt över alla dessa återupplivningsförsök.

Krönikör Anneli Jordahl

Panelen med PJ Anders Linder, Svenska Dagbladet, Barbro Hedvall, Dagens Nyheter och Anna-Klara Bratt, Arbetaren, debatterar veckans politiska händelser.

Politiska strider vi minns - ATP
Striden om den allmänna tilläggspensionen vid slutet av 50-talet kom att bli ideologiskt avgörande för svensk politisk under lång tid. Mot socialdemokraternas starka samhälle stod borgerlighetens individuella ansvar. Striden blev tät och dramatisk.

Vilket År?
Hasse Dahlman har letat upp guldkorn i radioarkiv och från På Håret. Frågan är - vilket år var det?

Darfur och FN
Övergreppen i Sudans provins Darfur fortsätter och vittnesmålen därifrån är skrämmande. FN försöker nu agera, men troligen är det för sent och för lite. Sudan-kännaren Bengt Nilsson ger sin syn på händelseutvecklingen.

Kommunismens fall
I vår serie om världens sju nya underverk - om överraskande fenomen och händelser hos mänskligheten - har vi nått fram till kommunismens fall i Europa. Kjell-Albin Abrahamsson tecknar en bild.

Sista tangon i Moskva
I Ryssland och särskilt i Moskva är intresset för dans större än någonsin. Och det handlar inte på kosackdans utan latinamerikanska danser som tango och salsa. En förklaring kan vara att ryssen passar på att njuta av livet för, man vet ju aldrig vad som händer i morgon.

Kåsör är Pamela Jaskowiak
Producent Richard Myrenberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista