Erik Arnér

God morgon, världen 15 augusti

Programledare: Erik Arnér

OS i förväntningar

När världens nationer samlas till Olympiska spel fylls tidningarnas sportsidor av förhoppningar och förväntningar - om guld, silver och brons. Men städer och länder har också förväntningar. Arrangörerna hoppas på bestående effekter av alla nya arenor, länder hoppas på mer turism, eller rent av politiska vinster. God morgon, världen tar pulsen i Asien, Mellanöstern, USA och i OS-staden Aten.

Nio miljoner svenskar

I veckan blev Sverige ett niomiljonersland. Men lägger man till alla svenskättlingar utomlands, främst i USA, kan man dubbla siffran. Ändå kanske inte så mycket att komma med i jämförelse med världens sex miljarder. God morgon, världen har träffat gamla och nya svenskar.

Integrationen av en hel nation

USA är en nation uppbyggd av immigranter. Integration är en förutsättning för nationens existens. Denna smältdegel har lyckats bli världens starkaste och mäktigaste nation. Nog är det ett av vår tids underverk, tycker Sveriges Radios Washingtonkorrespondent Thomas Nordegren.

Baby-TV

Storbritanniens public service-TV BBC satsar på en särskild kanal för barn upp till två år. Föräldrarna är skeptiska, men barnen tittar och en forskare säger att det kanske är den bästa vuxenkontakt barnet får på en dag. Reportage från London: Gunilla Österlund.

Krönikan handlar om förbjudna åsikter i sommarvärmen och är signerad Anneli Jordahl.

Panelen diskuterar bland annat bildandet av ett feministparti och Margot Wallström, nyutnämnd vice ordförande i EU-kommissionen.

Nanosatelliter

I satellitvärlden är det litenhet, nanoteknologi, som är framtiden. Och Sverige är med och leder utvecklingen. Nästa svenska satellit kommer att väga åtta kilo och ändå kunna utföra banbrytande forskning. Martin Ahlqvist har mött forskaren bakom satelliten Nano Space 1.

Vilket år?

Hans ”Lelle Printer” Dahlman dyker ner i radions arkiv med inslag från det tidigare satirprogrammet På håret. Han vill få er att tänka på ett år mellan 1982 och 2000.

Den ryska byn lever

I boken ”Zojas hus” porträtterar författaren Bertil Torekull en rysk by i skiftet mellan det sönderfallande Sovjetunionen och det nya Ryssland. Avfolkning, fylleri och misär blandas med mycken värme, sammanhållning och överlevnadsförmåga. ”Moskva ligger långt borta - men vi lever trots allt” är bybornas motto.

EU - en strid att minnas

Snart har vi svenskar varit med i EU i tio år och striden som föregick inträdet har bleknat bort, även om den fick en ny skjuts av EMU-omröstningen i år. Motsättningarna från den tiden finns i alla fall i färskt minne, vilket framgår av Katarina Helmerssons reportage.

Venezuela röstar om sin president

På söndag är det folkomröstning i Venezuela. Den omstridde presidenten Hugo Chavez sätter sin makt på spel efter en tid av stora oroligheter i landet. Samtal med radions Latinamerikakorrespondent Lars Palmgren.

Pamela Jaskoviak kåserar om sommaren som snart är över i Bohuslän och förklarar sin kärlek till månaden september.

Programledare: Erik Arnér

Producent: Malcolm Dixelius

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".