Olle Hägg

Godmorgon, världen! 22 augusti

Programledare: Olle Hägg

Inrikeshösten

Den politiska hösten har inletts. Och redan tycks siktet vara inställt på valet 2006. Regeringen utlovar skattesänkningar och de borgerliga partierna samlar sig för ett gemensamt maktövertagande. Ekots inrikeschef Margit Silberstein kommenterar.

Vart tog miljöfrågorna vägen?

Hårdplastförpackad yoghurt, stadsjeepar och en tidigare industriminister som miljökommissionär. 1988 tyckte 62 procent av svenskarna att miljön var den viktigaste frågan, men idag har siffran sjunkit till 6 procent. Godmorgon, världen! har tagit reda på vad som ligger bakom folkets och politikernas bristande intresse för miljön.

Proffsiga amatörer

Det kallas för CSI-effekten – fenomenet att amerikanska jurymedlemmar plötsligt blivit intresserade av rättsmedicin på grund av teveprogrammet CSI, som tar upp autentiska rättsfall som lösts med hjälp av teknisk bevisning. Radions New York-korrespondent Caroline Salzinger rapporterar från ett USA där de välinformerade jurymedlemmarna har blivit ett problem och studenterna på juristutbildningen numera sitter som ljus på lektionerna i rättsmedicin.

Oppositionen mot Putin

Vladimir Putin har skapat ett Ryssland med lag och ordning och god ekonomi – på ytan. Och oppositionen mot hans politik är till stora delar tillintetgjord eller i alla fall osynlig. Edvard Unsgaard, korrespondent i Moskva, undersöker vem som skulle kunna utmana Rysslands president när drygt 100 dagar gått av hans andra presidentperiod.

Krönikan handlar om att inte nöja sig med det näst bästa och är undertecknad Svante Weyler.

Panelen med Barbro Hedvall, Dagens Nyheter, Johan Hakelius, politisk kolumnist och Widar Andersson, Folkbladet.

OS och framtiden

När OS startade var det en tävling mellan individer. De moderna spelen från 1800-talet anammade nationalistiska strömningar och spelen förvandlades till en kamp mellan länder. I rådande globala ekonomiska system köps spelare från fattiga länder av de rika. Gunnar Bolin rapporterar från Aten om vem som kommer att tävla mot vem i framtidens OS.

Vilket år?

Hans ”Lelle Printer” Dahlman har plockat fiktiva och verkliga illustrationer ur radioarkivet och skapat frågesporten där du kan gissa från vilket år.

Korrar spekulerar

Radions korrespondenter Anders Ask, Agneta Ramberg, Christer Fridén, Kerstin Brostrand och Nils Horner spekulerar traditionsenligt om kommande världshändelser.

Count Basie 100 år

Swinglegenden från Kansas City skulle ha fyllt 100 år i år. Tillsammans med sin orkester skapade han musik med driv, kraft och humor. Rolf Wohlin, kulturjournalist gör ett porträtt på mannen som uppfann mainstream.

Kåseri av Helena von Zweibergk

Producent: Katarina von Arndt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista