Helena Olsson

Godmorgon, världen! 7 november

Programledare: Helena Olsson

Ett delat land

Valet visade hur polariserat det amerikanska samhället har blivit. Känslorna för George W Bush är lika starka som känslorna mot honom. Kommer han ta hänsyn till den halvan av befolkningen som inte ville se honom som president?

Älskade, hatade president

Historiskt sett har få amerikanska presidenter varit omtyckta under sin tid i Vita huset. Ronald Reagan är ett exempel på en, åtminstone i Europa, illa sedd president. Men i ett historiskt blev han i likhet med många andra omvärderad. Kan Bush gå samma väg?

Fem bilar eller fem veckors semester?

EU:s politiker vill att unionen ska komma ikapp USA ekonomiskt. Men vill européerna betala priset? När amerikanen väljer fler bilar framför mer semester - prioriterar europén ledighet framför högre materiell standard.

Knyckta karaktärer

Bengt Ohlssons bok Gregorius lånar karaktärer från Hjalmar Söderbergs Doktor Glas. Men han är långt ifrån det enda exemplet i litteraturhistorien. Faktum är att före 1700-talet var denna metod snarare regel än undantag.

Krönikör är Ulf Wickbom

Panelen med Barbro Hedvall, Dagens Nyheter, Göran Greider, Dalademokraten och Johan Hakelius, kolumnist, debatterar veckans politiska händelser.

Reinfelds gäng

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt har rekryterat ett nytt gäng sakkunniga på sitt kansli. Det handlar om elitakademiker som hellre ser till pragmatism än ideologi. 

Satirgänget Public Service ger sin version av veckans viktigaste händelser.

Vad hände sen?

Inför baltstaternas EU-inträde i våras var det mycket tal om övergångsregler inför en väntad invasion av billig arbetskraft från öst. Men vad hände egentligen och finns det något att lära av den infekterade debatten då?

Muren i våra hjärtan

På tisdag i nästa vecka är det 15 år sedan Berlinmuren föll. Hur närvarande är muren i dagens Europa?

Ofrihetens musik

På årsdagen av Berlinmurens fall kommer boken Frihetens musik av Anders Johnson som handlar om tonsättare som kämpat för friheten. Det föranledde vår Finlandskorrespondent Bengt Lindroth att betrakta motsatsen - förtryckarens musik.

Kåsör är Ludvig Rasmusson

Producent: Richard Myrenberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".