FOTO: KAREN HESSE Aziz Cissé och hans son, flyktingar från Gao i norra Mali.

Tuaregfolket nyckel till Malis framtid

Tuaregerna - nyckel till Malis framtid
10 min

Västafrikanska Mali gick förra veckan till val för att utse en ny president efter en period av rebelluppror, militärkupper och utländska ingripanden. Den förre premiärministern Ibrahim Boubacar Keita fick överlägset flest röster, men inte ensam majoritet, så det blir en andra valomgång. Och nu vill alla att det ska gå fort. Omvärlden har lagt nästan 28 miljarder kronor i bistånd på is i väntan på en folkvald regering och än mer bråttom är det kanske att ge landet det det allra mest behöver: fred och stabilitet.

För att klara den utmaningen måste den nye presidenten vända sig norrut. För Mali har ett nord och ett syd med stora ekonomiska och kulturella skillnader. I det underutvecklade norr finns nomadfolket tuaregerna och grupper bland tuaregerna har legat bakom flera uppror genom åren; det senaste upproret ledde till stora flyktingströmmar. Vår utsända har träffat några som tvingades fly.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".