Godmorgon, världen! 20 februari

Programledare Helena Olsson

Claro que sí
På söndag går Spanien till folkomröstning om den nya EU-konstitutionen. Spanien är först ut - men frågan är om det kommer ange tonen i de följande folkomröstningarna. De flesta är överens om att spanjorerna kommer rösta ”ja”, även om inte alla vet innehållet i den nya grundlagen.

Genom bakdörren
En rad länder ska folkomrösta om EU:s grundlag, bland andra Storbritannien och Frankrike, där utgången är ytterst oviss. Det räcker med att ett land säger nej. Vad händer då? Faktum är att flera inslag i grundlagen redan håller på att införas, fast få vet om det.

På gränsen till sammanbrott
Den kontroversielle, men populäre, libanesiske politikern Rafik Hariri dödades i veckan av en bilbomb mitt på den annars så fridfulla strandpromenaden, Cornichen, i Beirut. Mordet hotar att riva upp gamla sår i detta lilla land som redan lidit mycket efter decennier av inbördeskrig.

Om en svensk guldålder
Den världsberömde dirigenten Sixten Ehrling, som avled i veckan, anses vara ett av namnen bakom en svensk guldålder på den klassiska scenen.

Krönikör Ulrika Knutson

Panelen med Katarina Larsson, Borås Tidning, Per Wirtén, Arena, och Lotta Gröning, Norrländska Socialdemokraten, diskuterar veckans politiska händelser.

Vad gör Gudrun?
Gudrun Schyman reser just nu land och rike runt för att söka stöd för sitt feministiska program. Många är vi som undrar om det blir ett parti eller ej. Vi följde med henne till Karlstad för att försöka få reda på mer.

Satirgänget Public Service ger sin version av veckans viktigaste händelser.

Hillary på gång
Senator Hillary Clinton försöker nu mjuka sin framtoning och framhåller gärna sin tro och att hon ber. Samtidigt som hon blir allt populärare i opinionsmätningarna, talar hon gärna om frågor som rör nationen och inte bara hemstaten New York. Kanske räcker det för att ställa upp som demokraternas kandidat 2008.

Begreppet skurkstat
Nordkorea framstår alltmer som en global ”bad boy”. Utöver att utveckla kärnvapen finns uppgifter om att landet exporterar teknik. Även Iran, som i veckan ingick en gemensam front med Syrien, håller på att utveckla kärnvapen. Men vad är egentligen en ”skurkstat”?

En drink med anor
Göran Everdahl gör en djupdykning i cocktailens brokiga och ibland oväntade historia. Från storhetstid till förbudstid och nutid.

Kåsör är Pamela Jaskowiak

Producent Richard Myrenberg