Att artisten Dregens son heter Riff i andra namn kanske tyder på att han uppskattar ett gott riff. Foto: Niklas Larsson/ TT

Vad betyder ett riff?

Vad betyder ett riff?
7:37 min

Deep Purple kommer till Stockholm i helgen - skaparna av ett av världens mest kända riff i låten Smoke on the water. Men vad betyder riffet för en låt och vilket är världens bästa? Olle Hägg om riffens ursprung och betydelse.

Rockbandet Deep Purple är på Sverigebesök i helgen. Bandet hör till hårdrockens pionjärer från sent 60-tal och tidigt 70-tal - och ådrar sig idag kanske mest ett nostalgiskt intresse.

Men i början av sjuttiotalet skrev bandet en låt om en brand i en konsertlokal vid Genevesjön i Schweiz och låten har ett riff, alltså en slinga som upprepas, som blivit klassiskt och flera gånger röstats fram som det bästa rock-riffet.

Ett riff är ju egentligen bara en kort melodisnutt - men spelar en viktig roll i rockmusiken. Och en som funderat mycket över riffens betydelse är artisten Dregen.

- Jag är något av en riffnörd och skulle jag doktorera i något så skulle det nog vara i riff. För mig är det nästan som en filosofi, det går inte säga riktigt vad ett riff är.

De här låtarna kan du höra bitar av i inslaget:

Flat Tyre on a Muddy Road - Dregen

One Man Army - Dregen

Riff Raff - AC/DC

So What - Miles Davis

In The Mood - Glenn Miller Orchestra

Mojo's gone - Dregen

Smoke on the Water - Deep Purple

No Sleep till Brooklyn - Beastie Boys

Black Dog - Led Zeppelin

Purple Haze - Jimi Hendrix

Layla - Eric Clapton

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".