"Någonting håller på att gå sönder" - ett uttryck som Håkan Juholt använde ofta och som blivit populärt bland ledande socialdemokrater. Foto: Rickard Nilsson/TT

"Något håller på att gå sönder"

"Något håller på att gå sönder" - om ett politiskt uttryck
8:09 min

I sitt installationstal använde Håkan Juholt för första gången uttrycket "något håller på att gå sönder" om det svenska samhället. Nu på senare tid har även andra ledande socialdemokrater - både Stefan Löfven och Carin Jämtin - använt sig av samma uttryck. Men säger det egentligen? Vår reporter Erik Hedtjärn om ett oklart uttryck kodat som poesi.

De är många nu. Socialdemokraterna som prövat de där orden "Någonting håller på att gå sönder". I talarstolar, i debatter och i artiklar. Mikael Damberg, Carin Jämtin, Lena Hallengren och inte minst Stefan Löfven. Det var efter hans uttalande partiledardebatten i SVT i oktober och en debattartikel någon vecka tidigare som spridningen började ta fart. Brigitte Mral är professor i retorik på Örebro univeristet.

- Utifrån gemensamma värderingar målar uttrycket upp en ganska outtalad hotbild säger hon, ett hot som skapar en gemenskap.

Och Brigitte Mral menar att frasen också än mer subtila kvalitéer. Hon börjar tänka på Hamlet, "något är ruttet i staten Danmark".

Oavsett litteraturhistorien förknippas frasen idag mest med Stefan Löfven och socialdemokratin, valrörelsen 2014. Fast uttryckets socialdemokratiska historia är egentligen längre än så.

Det verkar ha börjat med att en riksdagsman i mellanklassen läste en bok 2010. Boken beskrev att välfärdstaten höll på att slås sönder. Och i valrörelsen samma år började han tala om det han läst.

Och när samme riksdagsman något senare skulle hålla sitt första tal som partiordförande, då hade frasen som vi känner den idag hittat sin form.

När man nuförtiden hör de här orden låter det ibland som om någon läser innantill, men den gången i Håkan Juholts installationstal, stod de aldrig i manus.

- Jag har blivit förvarnad om den här intervjun, så jag har kollat upp det, det stämmer, det finns inte med i manus. Jag ville kunna göra avvikelser. I talarstolen tog jag det spontant.

Vi träffas utanför kammaren i riksdagen. Håkan Juholt ska alldeles strax in och rösta. För idag är han ju en vanlig riksdagsman igen, även om hans några av hans ord fortfarande finns kvar där mitt i den socialdemokratiska berättelsen.

För retorikern Brigitte Mral ledde frasen tankarna till att något var ruttet i kungariket Danmark. Men för Daniel Suhonen, som 2011 senare skrev in frasen i åtskilliga av Juholts tal, för honom var det snarare associationer till Plura än Shakespear som gjorde att frasen fick en poetisk klang.

Och både Plura och Hamlet är ju långt ifrån exakta citat. Men helt ordagranna förlagor finns faktiskt. Ett namnkunnigt exempel är från 1904. Efter att kompositören Sibelius upprepade gånger ringt hem full skrev hans fru Aino 4 december att hon var rädd att "någonting håller på att gå sönder". "Vakna Janne, vakna upp för att se vad du är!"... Och att en frasen fungerar både i äktenskaplig nöd och i politiken, det är i sig en förklaring till den retoriska kraften i de orden, det menar retorikprofessorn Brigitte Mral.

- Inom politiken försöker man komma ifrån politiska floskler, men om man upprepar det för många gånger så blir det en floskel. Och nu verkar det vara många socialdemokrater som använder det. Och då ser man att det är ett sätt att vända på samma saker 50 gånger till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".