Kjell Magne Bondevik
Kjell Magne Bondevik drabbades av utmattningssyndrom under sin tid som norsk statsminister. FOTO: David Mehr

Utmattningssyndrom - från utvandrare till statsministrar

Utmattningssyndrom - från utvandrare till statsministrar
9:49 min

Kommande vecka löper den nuvarande sjukskrivningsperioden ut för Sverigedemokraternas partiledare jimmie Åkesson. Han sjukskrevs i mitten av oktober för utmattningssyndrom. I ett öppet brev till sina partimedlemmar nu i veckan skrev Åkesson, enligt TT, att hans "batterier" just nu är tomma. Och att han tänker vara borta tills hälsan är helt återställd.

Diagnosen utmattningssyndrom har funnits ända sedan utvandrarna lämnade Sverige på 1800-talet. Flera av emigranterna led då av hemlängtan, sömnsvårigheter och andra problem. Då hette diagnosen "längtansjukan". Begreppet burnout syndrom, utbrändhet, kom på 70-talet.

Men även om det som påfrestar kroppen har förändrats genom olika perioder i historien, så har symptomen varit desamma i tusentals år.  

En politiker på allra högsta nivå, som drabbats av utmattningssyndrom är Norges tidigare statsminister Kjell Magne Bondevik. Även om många år gått sedan dess, minns han ännu känslan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".