I det taggstrådsomslutna lägret för muslimer i Sittwe bor tusentals familjer. Foto: Lena Bejerot /SR
1 av 3
I det taggstrådsomslutna lägret för muslimer i Sittwe bor tusentals familjer. Foto: Lena Bejerot /SR
Klostret i Sittwe utmärkte sig under saffransuppropret 2007. Nu har klostret ny ledare som hetsar mot muslimer.
2 av 3
Klostret i Sittwe utmärkte sig under saffransuppropret 2007. Nu har klostret ny ledare som hetsar mot muslimer. Foto: Lena Bejerot /SR
Marknaden i Sittwe där unga pojkar tagit över dom enkla jobb som tidigare utförts av muslimer.
3 av 3
Marknaden i Sittwe där unga pojkar tagit över dom enkla jobb som tidigare utförts av muslimer.

Burmesisk minoritet bakom taggtråd

Burmesisk folkgrupp bakom taggtråd
16 min

Det tidigare så slutna Burma har på bara några år blivit ett mer öppet land. Omvärlden har lyft sina sanktioner och investerarna strömmar till. Men i skuggan av den utvecklingen, pågår ett förtryck mot den muslimska minoritet som själv kallar sig rohingyas. Många har dödats och byar har bränts ner de senaste åren.

I staden Sittwe nära gränsen till Bangladesh är muslimerna instängda i läger sedan två år tillbaka. Godmorgon, världens Lena Bejerot är en av få journalister som har lyckats ta sig in i ett av de stängda lägren.

– Vi är instängda här sen två år, militären kommer in och misshandlar oss och dom dödar även folk, säger Jamel.

Han en medelålders mager man med långt skägg och en av de tusentals människor som lever bakom taggtråden i staden Sittwe.

I det största lägret hålls så många som 140 000 muslimer instängda, enligt källor till Ekot. Ingen av biståndsorganisationerna som förser lägren med mat, vågar uttala sig öppet med risk för att slängas ut ur landet.

På kvällen är lägren helt nedsläckta och de bevakas dygnet runt av militär. Enligt den burmesiska regimen hålls muslimerna instängda för sin egen säkerhets skull, efter oroligheter i regionen. FN däremot kallar befolkningsgruppen för en av världens mest utsatta.

Rohingyas, som den muslimska folkgruppen kallas, har sina rötter i Bangladesh men många har bott i Burma i generationer. En folkräkning för att avgöra rätten till medborgarskap pågår just nu i Burma och av rhoingyas krävs att de kan bevisa att de levt i landet i mer än tre generationer, eller att de kom innan britterna tog över hela Burma år 1886. 

– Jag har alltid bott här och vill inte skickas iväg nånstans, säger Jamel med ett stelt ansiktsuttryck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".