Krönika av Nina Björk

Krönika av Nina Björk
4:48 min

Författaren Nina Björk om att det viktigaste inte går att värdera.

Om jag säger så här: ”Den här njuren är inte så bra”, då är den meningen begriplig. Vi tänker ungefär ”jaha, den njuren gör inte det som njurar ska göra, den renar inte blodet ordentligt”. Men om jag säger ”Den här stenen är inte så bra” så är den meningen obegriplig. Hur kan en sten vara bra eller dålig?

Av detta kan man dra slutsatsen: det är först när något fyller en funktion som man kan värdera detta något. Det är för att vi vet vad njurar ska användastill som vi kan säga att de är bättre eller sämre. Om vi plockar upp en sten och tänker använda den som brevpress kan vi också säga att stenen är bra eller dålig; är den flat, lite avlång och ganska tung så är det en bra sten. För nu har stenen tilldelats en funktion utöver sin ”stenighet”.

Ungefär det här läste jag nyligen i språkfilosofen John Searles bok Konstruktionen av den sociala verkligheten. Jag tyckte det var roligt att tänka på, sambandet mellan funktion och värdering.

Kan människor värderas? I så fall måste de alltså ha en funktion att fylla, ett syfte som går utöver deras blotta existens. Och det har de ju ibland. Till exempel när de arbetar. En rörmokare kan vara bättre eller sämre på att vara rörmokare, på och laga och fixa rör. Men när hen går hem från jobbet, tittar på tv, umgås med sin familj – vad är hen till för då? Då är hen ledig. Och är inte just det att vara ledig samma sak som att vara fri från att vara till för någonting? Fri från att fylla en funktion.

Det tycks som om vi spontant ofta reagerar mot att tilldela just människor funktioner de ska fylla. Till exempel när en del försvarar invandring med att den är ”bra för Sverige” i betydelsen bra för svensk ekonomi. Jaha, men om den inte hade varit det då – skulle det vara ett argument mot invandring? Är en invandrad människa bara bra om hon fyller funktionen öka svensk BNP? Det låter otäckt. Vi vill gärna tro att människan har ett värde utanför sådana kalkyler.

På det här sättet liknar faktiskt stenars stenighet och människors mänsklighet varandra; de och vi råkar bara finnas på jorden utan att ha någon bestämd funktion. Det kanske till och med är det som är meningen med stenar och människor – de är inte till för att nyttjas.

Mm, nu när jag tänker på det så är det nog så att ju viktigare ett fenomen är i våra liv desto mindre vill vi ge det en funktion. Till exempel kärlek. Vi frågar oss inte: vad ska kärleken användas till? Den bara är, utan syfte. Ändå skulle väl ingen påstå att kärleken är meningslös - den är bara fylld av sin egen mening.

Vad ska barn användas till? Vad fyller de för funktion? Nej, vi vill nog inte att barn ska användas överhuvudtaget. Men ändå: om vi vill jämföra dem, om vi till exempel vill säga att något barn är bättre än något annat  - såsom vi vill om vi vill ge dem betyg i skolan - då innebär det att vi faktiskt vet vilken funktion barn ska fylla. De ska vara bättre eller sämre på att räkna, skriva, prata engelska och så vidare. Betyg från fjärde klass betyder att redan tioåringar får reda på vilken funktion de ska fylla och om de fyller den bra eller dåligt.

Ja, realistiskt sett är det kanske viktigt. För det känns ju inte riktigt som om det här samhället vill att människor ska gå runt och tro att deras icke-jämförbara mänsklighet är viktigare än deras jämförbara funktion. Bäst att i tid böja det som krokigt skall bli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".