Krönikör Nina Björk om krusade örngottsband

5:24 min

Klicka på länken om du vill läsa Nina Björks krönika

Jag heter Nina Björk. Jag har tänkt på det här med krusade örngottsband. Jag har tänkt på putsade silverbestick och manglade lakan och sju sorters småkakor. Jag har tänkt på broderade paradhanddukar och glaserade tårtor.

                             Det beror på att jag har umgåtts med kvinnoliv som utspelade sig för sisådär femtio år sedan; jag har läst historieprofessorn Yvonne Hirdmans minnesbok Medan jag var ung. En egohistoria från 1900-talet. Där förekommer det en massa hemmafruar som Yvonne Hirdman inte vill bli som. För hon längtar till den stora världen. Hon skriver ”Gifta sig och få barn. Slut på livet. Syjuntor. Helvete”. Jag förstår att hon skriver så. Jag förstår att hon skriver ”meningslösa broderade dukar”, att hon ser kvinnors möten med varandra på syjuntorna som tider av bortkastat skvaller, att hon föraktar den tidens flickdygder: att man ska vara snäll, vattna blommor, inte smutsa ner sina skor och vara glad, glad, glad. Jag förstår att det förväntade vuxna kvinnolivet var ett tvång och ett påbud som blev till en enda stor ofrihet.

Men resultatet blir ett slags nedlåtenhet från Hirdmans sida där man inte kan skilja den ena kvinnolivshandlingen från den andra. Jag tänker att det borde vara möjligt – nu för oss i alla fall i en senare generation- att sortera i detta arv, inte förkasta det rakt av. Att vi borde kunna urskilja där är underordningens handlingar – bort med dem – och där är det vi bör bevara, bära vidare och vårda.

Det var ju onödigt att krusa örngottsbanden. Det var ju verkligen det. Men det var väl viktigt att tvätta lakanen? Åtminstone ibland. Hur ofta är ibland? Och att trösta ett gråtande barn – det var väl ändå alltid viktigt? Det är väl ändå objektivt viktigt att vårda och upprätthålla liv och vardag. Men vad behövs för det? Behövs det att strumporna alltid är stoppade? Att kläderna alltid är rena? Behövs det att lakanen är manglade?

En glidande skala, där man kan tänka sig att vissa handlingar inte utfördes för att situationen krävde det utan för att skenet krävde det, för att kraven på att leva upp till bilden av en riktig kvinna, bilden av en god mor och maka, krävde det. Eftersom inget var ett val blev allt besudlat av underordning, av oviktighet. Eftersom allt som gjordes gjordes i underordnade kvinnoliv blev alla handlingar symptom på denna underordning.

Ändå vill jag bara ta Hirdman i hand och säga: men titta på dessa hemmafruar! Inte var allt de gjorde meningslöst! Inte var hembakta bullar och sopade golv och tröstade barn bara bortkastad tid!

Och fanns det inte ytterligare en parameter i dessa gamla kvinnoliv, de som finns hos Hirdman och de som möter oss hos till exempel Moa Martinson eller hos Kristina Sandberg i hennes trilogi om hemmafrun Maj – en parameter som handlar om längtan efter skönhet? Att brodera monogram på lakan, att göra en ros till tårtan, att arrangera hyacinter till jul och fjädrar till påsk, att hålla sig med blommande krukväxter, fanns det inte en längtan efter skönhet i det som var onödigt? Och är inte det en vacker mänsklig längtan?

Det som är frustrerande när jag läser äldre generationers kvinnominnen är att jag så väl förstår deras behov av avståndstagande. Jag förstår att deras ögon blir grumlade och de bara tänker NEJ när de ser ett handarbete. Min förståelse är irriterande för jag vill att det ska gå att vara objektiv och saklig i fråga om det traditionella kvinnoarvet. Men jag får väl inse att jag borde vara saklig nu och säga: de är tvungna att ta avstånd från hemmafruarnas alla handlingar för de ligger för nära dem. Men nu har vi fått en ny frihet – bland annat tack vare de som såg ned på traditionella kvinnoaktiviteter - och därför ska jag gå på syjunta nästa vecka. Jag håller på med en julbonad som kommer att bli jättefin.