Ebba Busch Thor håller pressträff med anledning av flyktingkrisen. Foto: Janerik Henriksson TT
Ebba Busch Thor håller pressträff med anledning av flyktingkrisen. Foto: Janerik Henriksson TT

KD splittrat i flyktingfrågan

KD och flyktingfrågan
9:04 min

Partiledningens retorik i flyktingfrågan leder till intern debatt Kristdemokraterna där många kärnväljares engagemang för utsatta har en lång tradition. 

Kristdemokraterna (KD) föddes ur den svenska frikyrkorörelsen. En rörelse där socialt arbete är centralt och där ett stort engagemang för flyktingar både i Sverige och internationellt alltid funnits. Men med den nya partiledningens utspel om åtstramningar och skärpt flyktingpolitik har partiet tagits i en ny riktning. En riktning som bryter med många väljares och KD-politikers självbild. Vad får den nya retoriken för konsekvenser och vilka är de stora skiljelinjerna i denna fråga inom partiet?

Godmorgon, världens reporter Johan Cedersjö har träffat KD:s partiledare Ebba Busch Thor, Lennart Bondesson, kommunalråd i Örebro, Joel Halldorf, kyrkohistoriker och ledarskribent på tidningen Dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".