Foto: SR
Krönikör Nina Björk

Nina Björk: "Jag har blivit bestulen på mina känslor!"

Nina Björk: "Jag har blivit bestulen på mina känslor!"
4:58 min

Här kan du läsa Nina Björks krönika

Låt mig vara personlig. Detta har hänt: Jag har blivit bestulen på mina känslor! Jag känner inte längre vissa känslor som jag en gång kände, och som jag är övertygad om var de rätta känslorna att känna. Jag vill fortfarande känna dem, men jag kan inte.

En stöld är alltså begången. Men jag vet inte vem som är tjuven.

Det var så här: För några år sedan läste jag i tidningen om att Frankrikes dåvarande president Nicolas Sarkozy hade gett order om att riva romska läger och att utvisa bulgariska och rumänska romer från Frankrike. För ganska länge sen hörde jag på radion om en norsk kommun som hade förbjudit tiggeri. Man måste nämligen, som representanten för Höyre uttryckte det, "sätta vissa gränser för hur man uppför sig i Norge i det offentliga rummet".

Då skrek mitt hjärta. Då svor min mun. Då var mitt inre i uppror. Jag kände så mycket vrede, så mycket förtvivlan. Är folk inte kloka?! Känner de inte sin historia; vet de inte vad romer har utsatts för; hur kan de vilja slå mot denna folkgrupp igen och igen?! Helvete.

Jag tycker fortfarande det är fel att utvisa romer, att rensa deras läger. Jag tycker fortfarande att det är fel att förbjuda tiggeri. Detta är fortfarande min intellektuella övertygelse. Men det är just det det är: min intellektuella övertygelse. Känslorna av vrede, av upprördhet, av total förvåning över ett sådana handlingar, är borta.

Jag antar att vissa personer, även vissa av dem som delar mina åsikter, tycker att det är bra. Jag har lugnat ner mig, jag kan ta debatten på ett sakligt och förnuftigt sätt. Jag har större utsikter att vinna en debatt med en motståndare om jag inte skriker "din idiot, det här är ju helt fucking omänskligt!". Det ligger onekligen någonting i det.

Men det betyder också: även detta - att rensa bort romer, att förbjuda fattiga människors försök att överleva - har jag accepterat som en position möjlig att inta. Även detta är nu inom normaliteten. Är nu någonting vi kan diskutera intellektuellt, förnuftsbaserat. Men jag vill vara förbannad! Jag vill känna "orimligheters orimligheter"! Men jag kan inte.

Och vem ska jag anklaga? Det enda som har hänt är ju bara en utveckling, en process där det otänkbara blir tänkbart. Där gränser förskjuts och det tidigare känslomässigt upprörande blir det nya intellektuellt åsiktsmöjliga. Det enda som har hänt är att jag har levt med andra människor i ett samhälle, där vissa beslut har fattats och där verkligheten därför har förändrats. Det finns ingenting som säger att det inte händer igen. Ingenting som säger att jag inte en gång inom en snar framtid sitter där och inte ens är arg över att asylrätten inte längre tillämpas i Sverige.

Det enda som har hänt är att jag har varit med om en kollektiv förflyttning högerut där mina känslor har flyttats med - fast jag inte har velat det. Jag tvingas inse: jag äger inte mina egna känslor. Och jag tänker: tack och lov för intellektet! Det tycks åtminstone vara i stånd att bjuda mer motstånd. Det är kvar på samma plats.

Ändå ser jag det hela som en förlust. Okey, i en debatt vinner man inte genom svordomar. Men hallå, det här handlar också om att jag vill vara mig själv här! Jag vill - faktiskt - tro på det där egna, sanna jaget. Och jag vet, med min hjärna att detta att slå neråt, slå mot de svaga i ett samhälle, egentligen gör mitt sanna jag jäkligt förbannat. Så när jag inte längre är jäkligt förbannad är jag inte längre mitt sanna jag?

Vad kan jag säga? Bara: å, vad komplicerat det här är. Det vill säga: you got me.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".