Svensk israeliska Noomi Stahl: "jag skäms över Sverige"
1 av 5
Svensk israeliska Noomi Stahl: "jag skäms över Sverige" Foto: Cecilia Uddén/SR
Benny Ziffer, Haaretz provokatör o redaktör för Haaretz litteraturbilaga
2 av 5
Benny Ziffer, Haaretz provokatör och redaktör för Haaretz litteraturbilaga. Foto: Cecilia Uddén/SR
Joshua Sobol - israelisk dramatiker känd för sin pjäs Ghetto som hade premiär 1984 o fortfarande spelas på teatrar. Foto:Cecilia Uddén/SR
3 av 5
Joshua Sobol - israelisk dramatiker känd för sin pjäs Ghetto som hade premiär 1984 o fortfarande spelas på teatrar. Foto: Cecilia Uddén/SR
Israeliska tidningsrubriker.
4 av 5
Israeliska tidningsrubriker.
Israeliska tidningsrubriker.
5 av 5
Israeliska tidningsrubriker.

Israels Sverigehat

11 min

"Skandalöst och korkat" - så kommenterade Israels premiärmininster Benjamin Netanyahu Margot Wallströms uttalande om Israels sätt att hantera den så kallade knivintifadan - där Wallström ifrågasatte om Isarels respons på knivattackerna var proportionerligt och varnade för risken för "utomrättsliga avrättningar".

De flesta israeler håller med sin premiärminister och undrar hur Wallström hade reagerat om det var Sverige som utsattes för politiskt motiverade knivattacker - en nation har rätt att försvara sig och fokus måste ligga på offret inte förövaren, säger man. Margot Wallström var redan persona non grata i Israel - efter Sveriges erkännande av Palestina. Men uttalandet om "utomrättsliga avrättningar" har lett till en kraftfull våg av kritik mot Sverige, vissa kallar det Sverigehat, och det riktar sig inte bara mot Wallström, utan också mot svenska ikoner som Ingmar Bergman.

Hör vår Mellanösterkorrespondent Cecilia Uddén från Israel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista